Krkonošská pivní stezka vás zavede do pěti minipivovarů. Pivo vaří z horské pramenité vody

19. červenec 2024

Do Krkonoš se můžete vydat nejen za krásnou přírodou a turistikou, ale i za pivními speciály. A při té příležitosti se projít jedinou evropskou vysokohorskou pivní stezkou. Pět pivovarů na ní nabízí nejen to nejlepší ze své produkce, tedy pivo vařené z kvalitních surovin a pramenité horské vody, ale i své příběhy a nezaměnitelnou atmosféru.

Začít můžete ve vrchlabském Pivovaru Hendrych. Ten je splněným snem o rodinné firmě, která dělá skvělé české produkty. První pivo uvedla na trh v září roku 2012 a od té doby jde za kvalitou - plným, hořkým a osobitým pivem. Má svoje stálá piva i limitované edice a k výročí 60 let Krkonošského národního parku stvořila i vlastní kategorii „floral ALE“, pro pivo z horských bylin. Pivo Hendrych je možné ochutnat i na Friesových boudách.

Dalším pivovarem ve Vrchlabí je Krkonošský Medvěd. Na samém počátku tohoto minipivovaru byl přírodní vrt, který čerpá prý „po čertech čistou vodu“ přímo z oblasti vrchlabského Pekla. Pivo tu vaří od roku 1995 a kromě těch populárních stálých rádi vaří i nejrůznější limitky.

Pivo Fries, oceněné značkou Originální krkonošský produkt, vaří na Penzionu Andula na Friesových boudách. Zakládají si tu na kvalitě pramenité vody, vyvěrající přímo na Friesovkách. První boudu tam postavil Jiřík Fries už v roce 1676 pro senaření a pastvu dobytka. A zatímco si budete chladit hrdlo pivem, nohám můžete po nastoupaných metrech dopřát odpočinek v příjemně chladném jezírku. Anebo se s panem sládkem projít výrobou.

U Friesových bud si můžete zchladit hrdlo pivem a nohy v příjemném jezírku

Pivo horalů i pivo Sněžka

Pivovar Trautenberk patří k nejmladším přírůstkům v rodině krkonošských minipivovarů.

V roce 2015, ve výšce 1045 metrů nad mořem a pět metrů pod zemí, ve stoletém sklepení bývalé Tippeltovy boudy na Malé Úpě začal bez pasterizace a filtrování vařit „pivo horalů“. Pivovar je akciovou společností s podporou obce a na jeho vznik přispěli zdejší boudaři i místní lyžařský areál. Zájemcům nabízí i prohlídky.

Vrchlabský Pivovar Hendrych je splněný sen o rodinné firmě, která dělá skvělé české produkty

Pivovar v Peci pod Sněžkou v údolí řeky Úpy nedaleko spodní stanice lanovky na Sněžku vaří především čtyři druhy piv rozličných stupňů i chutí. Lze je ochutnat a vybrat si přímo v pivovaru nebo ve stylové pivnici. Místní chloubou je ale především světlá Sněžka. Také tady je možné projít se výrobou při komentované exkurzi.

Trasa pivní stezky vede z Horní Malé Úpy do Spáleného Mlýna, dále přes Portášovy boudy a Růžohorky do Pece pod Sněžkou. Odtud pak na Richtrovy boudy, Výrovku a Chalupu Na Rozcestí ke Klínovce, odkud pokračuje na Friesovy boudy, na Strážné a do Vrchlabí. Kdo chce, může na trase přidat ještě boudu Jelenku i Sněžku.

Stezka se samozřejmě dá projít i v obráceném směru, ale pořád je to kolem třiceti kilometrů se značným převýšením. Možné je tedy i využít nabízené noclehy, anebo si zdolání stezky rozložit do několika kratších výletů. Ubytování na jednu noc nabízejí Pivovar Trautenberk na Malé Úpě a Horský hotel Friesovy boudy nad Strážným.

Spustit audio