Královehradecký kraj má za sebou první letošní povodňové ohrožení. Kde byla situace nejhorší?

3. duben 2017

Stupeň povodňového ohrožení na Labi, pohotovost na řece Metuji a zvýšená hladina na dalších několika potocích a řekách. Právě tak to včera vypadalo v Královehradeckém kraji. Důvodem byl dlouhotrvající déšť a odtávání sněhu. Krátký souhrn včerejších událostí a předpověď na dny nejbližší připravil reportér Václav Plecháček.

„Ve tři hodiny jsem dostal telefonát, že byl vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity. Tak jsem to šel objet, pomalu to stoupalo," popisuje netradiční budíček ve tři hodiny ráno nezávislý starosta obce Heřmanice Josef Jelínek.

Podobně na tom byli i v nedalekém Dvoře Králové nad Labem, na přehradě Les Království a v obci Vestřev se totiž během noci objevil dokonce 3. stupeň - tedy stav ohrožení. Sešla se tak povodňová komise, stav vody průběžně sledovali i strážníci: „Průběh na místě monitorujte."

Hned ráno se sešla také krajská povodňová komise v Hradci Králové.

Čtěte také

„Nezasedla v celé šíři, ale pouze v té užší části - Povodí Labe, Hasičský záchranný sbor a Český hydrometeorologický ústav. Abybom si zaprvé řekli jaká je situace v Královéhradeckém kraji, abychom mohli konstatovat, že situace není kritická," vysvětluje hejtman Královehradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD.

To se potvrdilo v průběhu dne, voda postupně opadala, na třetím stupni zůstala podstatnou část dnes jen v Brodu, místní části Heřmanic.

„Teďka jsme u vodočetné latě, byl jsem tu zhruba před hodinou a půl a bylo to na nule. Teď je to 0,80. To znamená, že hladina klesla o 20 centimetrů," říkal dvě hodiny po poledni starosta Josef Jelínek.

V Obci a blízkém okolí voda zaplavila nejen louky a pole, ale také některé úseky cyklostezky z Jaroměře na Kuks: „Jsou úseky, jako tady pod mostem a pak ještě v lukách u Jaroměře. A ve Slotově je asi kousek zatopenej,"

Situace už by neměla být nijak dramatická

Odpoledne a v noci se situace uklidnila a výrazného zvýšení hladiny se prý lidé momentálně nemusí obávat.

Na základě předpovědi počasí to tvrdí ředitel krajské pobočky ČHMÚ Hradec Králové Zdeněk Šiftař: „Pátek by měl být ve znamení už ochlazení. A celý region by se měl postupně dostávat do záporných teplot."

A právě díky mrazivému počasí by se tak povodňové ohrožení v příštích několika dnech nemělo opakovat.

Voda zase předvedla co dokáže. Heřmanice u Jaroměře 23.2.2017. Místní části Brod a Slotov
autor: baj
Spustit audio