Královéhradecký kraj hledá nového ředitele či ředitelku Domova pro seniory v Tmavém Dole

16. leden 2024 09:11

Domov pro seniory v Tmavém Dole na Trutnovsku bude mít nové vedení. Stávající ředitel Antonín Stanislav končí ve funkci 31. ledna, krajské zařízení s kapacitou 156 lůžek vedl od roku 2017. Důvody jeho rezignace a informace o nejbližší budoucnosti domova pro seniory nedaleko Rtyně v Podkrkonoší zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Kdo povede zmiňované zařízení do doby, než se ve výběrovém řízení rozhodne o nástupci stávajícího ředitele?
Rada Královéhradeckého kraje pověřila vedením Martina Scháněla, ředitele krajského Domova důchodců Černožice. V Tmavém Dole bude působit dočasně od začátku února do jmenování nového vedení.

Čtěte také

Antonín Stanislav působí od roku 2022 jako politický náměstek ministra spravedlnosti Pavla Blažka z ODS. Proč ve funkci ředitele domova pro seniory končí právě v téhle době?
Důvodem je řada článku serveru Seznam Zprávy, které upozorňují na jeho údajné pochybení ve funkci ředitele Domova Tmavý Důl.

V něm Antonín Stanislav nebere plat, podle svých slov má od nástupu do druhé funkce na ministerstvu spravedlnosti neplacené volno. Podle serveru Seznam Zprávy ale během jeho působení zakázky získávali firmy, které statisíci korun sponzorují Občanskou demokratickou stranu.

Řadu zakázek prý přitom domov pro seniory dělil tak, aby nepřekročily dvoumilionový limit, nad který by se musely soutěžit. Novináři také zmiňují to, že po jejich dotazech nahrál domov pro seniory do veřejně přístupného registru nové verze smluv a to s částečně změněnými údaji.

Čtěte také

Třeba dodatky smluv při stavbě nového pavilonu za 160 milionů korun působí podle právníka protikorupční organizace Transparency International Jana Dupáka vyloženě podezřele. Dodatky ke smlouvám obsahují vícepráce za části stavby, které vůbec nebyly součástí projektové dokumentace.

A jednou z dalších věcí má být i nákup lehkých topných olejů od další firmy, která sponzoruje ODS.

Antonín Stanislav na včerejší odpoledne svolal tiskovou konferenci. Co na ní zaznělo?
Končící ředitel Antonín Stanislav vysvětloval některé své kroky. Korupční jednání odmítá jak v zadávání veřejných zakázek, tak třeba i při zmiňovaném nákupu lehkých topných olejů. Jedinou chybou podle něj bylo nahrání některých smluv do veřejného registru. Šlo prý podle něj ale pouze o administrativní pochybení, kdy se v registru objevily pracovní verze smluv.

Čtěte také

Podle Antonína Stanislava problémy nezjistila ani žádná z předchozích kontrol zřizovatele, tedy Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Výsledky té poslední z konce minulého roku zatím kraj nezveřejnil.

Na tiskovou konferenci přišla Antonína Stanislava podpořit i čtveřice zaměstnankyň domova pro seniory. Za svého ředitele se postavily.

Podezření na korupční jednání není v politice až tak výjimečné, co se ale běžně nestává je to, aby politik údajně utíkal před novináři okénkem na záchodě. Právě to se podle reportérek serveru Seznam Zprávy stalo při zastupitelstvu ve Rtyni v Podkrkonoší. Jak to Antonín Stanislav vysvětlil?
Vlastně nijak. Verzi, že utekl oknem, odmítá. Novináře obvinil ze lži, z budovy prý odešel tak, jak přišel. Jenže z WC jiný východ není a v místnosti následně Antonín Stanislav nebyl. A vysvětlit tento rozpor nedokáže.

Spustit audio

Související