Krajinou dětství! S kardinálem Dominikem Dukou putujeme u příležitosti jeho 80. narozenin

Dnešní nedělní podvečer jsme se rozhodli věnovat  80. narozeninám významné královéhradecké osobnosti, kardinálu Dominiku Dukovi. Jeho životní cestou plnou zvratů a nečekaných zastavení nás v archivním pořadu s názvem Krajinou dětství provede redaktorka Eva Zálešáková.

Jak Dominik Duka vzpomíná na svou maminku a dětsví, které většinou trávil po jejím boku? Krajinou dětství, u příležitosti jeho nedávných 80. narozenin, putujeme s kardinálem Dominikem Dukou.

Čtěte také

Vvysoký římskokatolický klerik, dominikán, v letech 2010 až 2022 36. arcibiskup pražský, 24. primas český a kardinál, Dominik Duka, občanským jménem Jaroslav Václav Duka, se narodil 26. dubna roku 1943 v Hradci Králové.

Jeho otec František Duka byl za druhé světové války nejdříve příslušníkem vládního vojska, z něhož roku 1944 v Itálii dezertoval a přes Švýcarsko se dostal do Anglie, kde působil jako zbrojíř 311. československé bombardovací perutě britského Královského vojenského letectva. V 50. letech byl spolu s dalšími letci ze Západu degradován na vojína a odsouzen k trestu odnětí svobody a poté následoval tábor nucených prací na Mírově. Po revoluci byl plně rehabilitován a povýšen do hodnosti majora.

Pořad, který jsme vybrali z našeho bohatého archivu, připravili redaktorka Eva Zálešáková, režisér Pavel Krejčí a mistr zvuku Leoš Sedláček.

autoři: Eva Zálešáková , baj
Spustit audio

Související