Dominik Duka: Neohlížejme se na stát. Něco pro něj dělejme

23. duben 2015

Pět let je nejvyšším českým duchovním představeným. Jaký je pohled pražského arcibiskupa na českou společnost? Jakým směrem se ubírá?

V roce 2010 byl do úřadu pražského arcibiskupa a primase českého jmenován Dominik Duka. Ve své funkci už tak strávil pět let. „Tak trochu jsem se jako pachatel vrátil na místo činu. Dříve jsem z Prahy odešel do Hradce Králové a pak jsem se zase vrátil zpět,“ připomíná.

„Měl jsem před sebou seznam nevyřešených věcí, u kterých jsem začínal už v roce 1989. Byla to doba velmi náročná, ale i plná euforie,“ vzpomíná kardinál.

Kennedyho myšlenky

Mnoho lidí chce v současnosti být závislých na státu. Kardinál v tomto ohledu naráží na citát svého oblíbeného amerického prezidenta Kennedyho. „Myslím, že v této zemi může být jedině dobře, pokud si každý uvědomíme, čím svou rodinu, domov i zem obohatíme.“


John Fidzgerald Kennedy Neptej se, co může udělat tvá zem pro tebe. Ptej se, co ty můžeš udělat pro ni.

Duka by tak očekával větší občanskou angažovanost. Důraz by se navíc měl klást na rozvoj charakterní osobnosti. „Naše společnost byla založena na dvou sloupech – víra a čest. Na to se nesmí zapomínat.“

Ztracená generace?

Dnes Dukovi chybějí ve společnosti lidé generace listopadu ‘89. Ta už byla reprezentována před lety jenom několika politickými osobnostmi. Nyní jsou na řadě mladší. „Je to jiná generace s jinými zkušenostmi a jinou vizí budoucnosti,“ říká.

Čtěte také

„Soustředili jsme se spíše jenom na chod státu a trvalý 5% ekonomický růst. Já si kladu otázku, zda je to to nejpodstatnější,“ uvažuje.

Podle pražského arcibiskupa by vize společnosti měla spočívat v rodině a pokoře. „Místo abychom hledali v historických kořenech, tak naopak vytváříme menší a menší celky,“ myslí si.

Je křesťanství na ústupu? Dopustili se před 100 lety Turci genocidy? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Dominik Duka , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.