Kostelec nad Orlicí chce získat některé budovy ve městě. A obnovit zdejší muzeum

18. únor 2018 10:05

Kostelec nad Orlicí je velmi blízko nákupu budov po bývalé zvláštní škole a internátu v Pelclově ulici. Město o majetek, který je ve vlastnictví hlavního města Prahy, usiluje už několik let. Teď se konečně podařilo najít s pražským magistrátem společnou řeč. Do budoucna by měla budova internátu sloužit jako centrum volnočasových aktivit

Nákup souboru nemovitostí v Pelclově ulici schválili zastupitelé v Kostelci nad Orlicí na svém prosincovém zasedání. Město o získání staveb usilovalo i z toho důvodu, že si chtělo ponechat vliv nad dalším osudem bývalého internátu a přilehlé vily.

Jak by mohlo město obě budovy využít, přibližuje starosta Kostelce nad Orlicí František Kinský z Iniciativy občanů: „Mohl by zde vzniknout jakýsi objekt, kde by se shromáždila veškerá činnost pro mladé a pro mládež, řekněme i pro dospělé a pro důchodce. Vše pod jednou střechou."

Do budovy v Pelclově ulici by se mohla přestěhovat i základní umělecká škola, která v současné době sídlí v budově straré radnice na Palackého náměstí. V té by pak kostelecká radnice mohla třeba obnovit expozice zaniklého městského muzea.

Peníze

„Když se nám tady na náměstí uvolnil krásný historický objekt, kde by mohla vzniknout kavárna a galerie. A hlavně by se sem do toho objektu mohlo vrátit muzeum Kostelce nad Orlicí, které tady vždy bylo. A v dobách minulých, myslím v 70. letech minulého století, zaniklo. A takto by se mohlo obnovit," říká starosta Kostelce František Kinský.

Město původně usilovalo o bezúplatný převod nemovitostí. Na ten ale pražský magistrát nepřistoupil a obě strany se dohodly na odkupu za odhadní cenu 12 600 000 korun, kterou Kostelec nad Orlicí uhradí v několika splátkách.

„Návrh splátkového kalendáře splatného s pěti ročních splátkách, počínaje letošním rokem a konče rokem 2022, ještě musí schválit pražští radní a zastupitelé," říká za pražský magistrát Vít Hofman. Radním a zastupitelům by se materiál mohl dostat na stůl v horizontu čtyř měsíců.

Spustit audio

Související