Koráby pouště Šarlota a Omar si užívají v Safari Parku Dvůr Králové pohodlný život

10. listopad 2018
Velbloud Omar v Safari Parku Dvůr Králové

Dnes vám představíme Šarlotu a Omara. Kdyby žili v některé z arabských zemí, určitě by se proslavili jako závodní velbloudi. V Africe by byli nejspíš součástí karavan a nosili by těžké náklady nebo třeba turisty. Mimochodem, velbloud dokáže se 150 kilogramovou zátěží denně ujít i 40 kilometrů.

Jak je to s onou "zásobárnou" tekutin, díky níž vydrží velbloudi horka? Mají v hrbech vodu?

Velbloud Akim v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Královédvorská ZOO chová dva jednohrbé velbloudy - Omara a Simonu. Najdete je poblíž africké lávky v pěší části areálu. Zvláště Omar rád odpočívá v lehu na zádech, tak si prohlédnete velké"mozoly" na jeho břiše a končetinách - díky nim velbloudi dobře snášejí ve volné přírodě horko rozpáleného písku. Jsou prostě věci, které ani z paměti zvířat nemizí...

Ovšem Šarlota a Omar prožívají daleko pohodlnější život, protože jsou v péči starostlivého ošetřovatele Jiřího Kabáta a patří do kolekce afrických zvířat Safari Parku Dvůr Králové. A zašla se za nimi podívat reportérka Dana Voňková.

Velblouda jednohrbého, kterého chová i Safari Park Dvůr Králové, počítáme mezi mimochodníky. Latinský název je Camelus dromedarius. Zvíře pochází ze severní Afriky a Arábie. Ve volné přírodě obýval pouště a polopouště, živil se trávou a keři. Dnes je v těchto končinách chován jako domácí zvíře.

Zdivočelého velblouda najdete v Austrálii, ve volné přírodě byl ve své domovině vyhuben.

Velbloud Omar v Safari Parku Dvůr Králové

Velbloud je pověstný tím, že vydrží až 7 dní bez vody. Jeho organismus snese i dvacetiprocentní úbytek vody - jen pro zajímavost člověk zemře už při dvanáctiprocentním úbytku vody.

Velbloudi došlapují na mozoly na dvou prstech. Právě mozoly jim umožňují kráčet po rozpáleném písku v pouštích. Jejich schopnost roztáhnout se do šířky, zabraňuje také propadu velbloudí nohy do písku.

Velbloudí hrb tvoří tukovou a vazivovou tkáň a slouží jako zásobník energie a vody. Velbloud je stádové zvíře a vytváří skupiny čítající až 20 jedinců. Rodinné stádo se skládá z jednoho samce a několika samic s mláďaty.

Velbloudice Šarlota v Safari Parku Dvůr Králové

Velbloud se dožívá i 30 let. V kohoutku měří 190 až 230 cm, váží mezi 600 až 800 kg, samice jsou menší.

Spustit audio

Související