Kdy mají zvířata největší respekt z doktora? Je to ve chvíli, když má u sebe ‚foukačku‘

18. únor 2017

Zvířata stejně jako lidé mají své bolístky. Bolí je zuby, potřebují antibiotika, udělat ultrazvuk nebo chirurgický zákrok. My vám dnes představíme Lukáše Pavlačíka, který je v ZOO Dvůr Králové nad Labem zvířecím doktorem už 13 let. Zvířata nejen obětavě ošetřuje, ale rád za nimi cestuje i do Afriky a rád je fotografuje.

Když se Lukáše ale zeptáte, kdy z něho mají zvířata největší respekt, odpoví, že je to ve chvíli, kdy má u sebe ‚foukačku‘.

Stejně jako my lidé se bojíme injekce, i zvířata poznají, že se v tu chvíli děje něco mimořádného, něco, co nezažívají každý den.

Za Lukášem Pavlačíkem se vypravila reportérka Dana Voňková.

Čtěte také

‚Foukačky‘ s anestetikem používají veterináři jen když se objeví opravdu závažný problém a oni se potřebují dostat co nejblíže ke svým pacientům.

Velmi složitá je třeba situace u žiraf, kdy ošetřovatelé pečlivě sledují pohyb žirafích nohou, krku a hlavy.

MVDr. Lukáš Pavlačík jezdil 15 let závodně na koních a koně i ošetřoval. Říká, že jako kluk měl zvířata rád, ale spíše koketoval se studiem zoologie a přírodovědy.

Nakonec vystudoval veterinární medicínu na vysoké škole a zvířata se stala jeho velkým koníčkem.

 Lukáš Pavlačík je v ZOO Dvůr Králové nad Labem zvířecím doktorem už 13 let

Poskytují adrenalin a nutí člověka stále se něčemu novému učit. A to se mu zamlouvá.

Královédvorská ZOO chová téměř 3 000 zvířat. Společně s druhým zkušeným kolegou MVDr. Váhalou tak nemá Lukáš Pavlačík o práci nouzi.

Svět zvířat ale neopouští ani o dovolených. Rád podniká cesty do Afriky a velmi nerad vidí, jak zvířata ve volné přírodě ubývají, nebo když živoří.

autoři: DV , Lukáš Pavlačík
Spustit audio