Kdo nemá v Hradci Králové trvalý pobyt, nemá nárok na levnější parkování, rozhodl soud

15. květen 2014

Desítky lidí si v Hradci Králové připlatí za parkovací karty. Firma ISP, která hradecký parkovací systém provozuje, se musela přizpůsobit rozhodnutí soudů a kvůli tomu už nemohou získat rezidentní kartu ti, kteří nemají v místě parkování trvalé bydliště. Musí používat několikrát dražší abonentní karty.

S koncem dubna přestaly platit poslední rezidentní karty vydané ještě za starých podmínek, které nastavila původní koncesní smlouva mezi městem a provozovatelem parkovacího systému.

Změnu si vynutilo rozhodnutí soudů. „V roce 2012 došlo k vyjasnění podmínek. Judikát jasně upravil, kdo je trvale bytem, a naše společnost na to musela reagovat,“ vysvětluje manažer firmy ISP Jiří Holubec.

Náměstek hradeckého primátora Martin Soukup z ODS, který má parkování na starosti, říká, že podle výroční zprávy ISP si kvůli novince změnilo za rok trvalé bydliště 40 lidí, a město tak dostane na sdílených daních 350 tisíc korun.

Důležitá je ale spojenost parkujících v ulicích Hradce Králové. „Určitě to znamená komplikace pro ty, kteří nebydleli trvale v Hradci Králové nebo nejezdili vlastním automobilem, ale nic jiného nám nezbylo, museli jsme se přizpůsobit,“ říká náměstek Soukup.

Rezidentní karty využívají v Hradci Králové přes 3000 řidičů, ty abonentní jen desetina. Část řidičů na ně ale přejít musela.

„Na jedné straně město upřednostňuje lidi, kteří zde mají trvalé bydliště, na druhé straně nechceme ani nemůžeme vytěsnit ty, kteří tu pracují nebo podnikají,“ dodává Martin Soukup.

Zatímco za rezidentní kartu platí lidé s trvalým bydlištěm v místě parkování podle lokality od jednoho do šesti tisíc korun, za abonentní je to od sedmi do 20 tisíc.

Spustit audio