Karel Poláček patří mezi nejslavnější humoristy. Baví nás i když jeho životní příběh veselý není

20. březen 2022

V úterý 22. března 2022 uplyne 130 let od narození českého spisovatele, humoristy, novináře a filmového scénáristy Karla Poláčka. Poslechněte si rozhlasový exkurz do života rodáka z Rychnova nad Kněžnou.

Mnohým se jistě vybaví jeho díla jako Dům na předměstí, Hostinec U Kamenného stolu, Edudant a Francimor, Muži v offsidu, U nás v Kocourkově nebo slavný román Bylo nás pět, který napsal během Druhé světové války krátce před svým nuceným odchodem do Terezína.

Čtěte také

Ne každý už možná ale ví, že právě v Rychnově nad Kněžnou, kde Karel Poláček prožil své dětství, mimo jiné třeba organizoval studentské loutkové divadlo ve kterém nejen hrál, ale také pro něj psal a překládal hry.

Také už se možná tolik neví, že nebyl zrovna nejlepším studentem. Práva nedokončil a z rychnovského vyššího gymnázia byl vyhozen údajně pro „vzdorovité chování“ a špatný prospěch. Že samé jedničky nemusejí být vždycky všechno a že život umí člověku pořádně naložit, uslyšíte v našem rozhlasovém životopisu.

Pořad v roce 2017 připravili Ivan Němec a dramaturgyně Helena Herbrychová. V režii Izabely Schenkové účinkují herci Jan Vondráček a Lucie Žáčková.

autor: baj
Spustit audio

Související