Pojďte se podívat do rychnovské synagogy z 18. století. Návštěvníkům bude přístupná i letos

15. únor 2019 09:52

Rychnovská synagoga otevře své dveře návštěvníkům i v letošním roce. Přitom ještě na přelomu roku nebylo jasné, jestli to tak bude. Muzeum Orlických hor, které ji spravuje, totiž na její provoz nemá dostatek finančních prostředků. Po domluvě s městem si ji ale turisté budou mít možnost prohlédnout i letos. Do židovské stavby z 18. století se vypravila reportérka Jana Házová. 

Současná synagoga v Rychnově nad Kněžnou byla postavena na místě staré židovské stavby v roce 1782. V 90. letech minulého století byla přestavěna do současné podoby. Majitelem zůstává Židovská obec, prostory využívá Muzeum Orlických hor. Peníze na provoz už přestaly stačit. 

Město Náchod podpořilo čtvrt miliónem korun rekonstrukci bývalé židovské obřadní síně

Oprava bývalé židovské obřadní síně v Náchodě

Městské zastupitelstvo v Náchodě schválilo na svém jednání poskytnutí dotace ve výši 250 000 korun, jejímž příjemcem je Židovská obec Praha. Tato dotace z náchodské městské pokladny je určena k zajištění financování projektové dokumentace na opravu bývalé židovské obřadní síně u areálu starého židovského hřbitova v Náchodě. 

A tak ředitel muzea Tomáš Zelenka začal jednat s městem. Díky dohodě bude synagoga dál přístupná návštěvníkům. 
„Pro muzeum je samozřejmě každý takový prostor poměrně náročné provozovat. A v tomto případě jsme velice vděčni, že město Rychnov nad Kněžnou nám s provozem synagogy výrazně pomohlo a spolupodílí se na jejím provozu."

Synagoga je odsvěcená, svému původnímu účelu už neslouží. V současnosti má ovšem jiné využití.

Pojďte se podívat do rychnovské synagogy z 18. století

My ji používáme ještě také jako přednáškový sál. Počínaje loňským rokem jsme tu začali pořádat cyklus přednášek s názvem Vědecké čtvrtky v synagoze. V jehož rámci se snažíme do Rychnova dostat přední české kapacity ve svých oborech, případně význačné popularizátory vědy," vysvětluje Tomáš Zelenka.

Zásadní změnou pro návštěvníky je zejména to, že v synagoze nebude po celou dobu otevírací doby přítomný pracovník muzea. 

Pokud se bude chtít někdo podívat dovnitř, musí se podle vedoucí odboru školství, kultury mládeže a tělovýchovy v Rychnově nad Kněžnou Ludmily Cabalkové, předem domluvit v rychnovském informačním centru: „Je to nyní maličko složitější, protože na infocentru se střídají také jen dvě děvčata. Je to tedy na telefonické domluvě, provoz tady v turistické sezóně ale samozřejmě probíhá."

Pojďte se podívat do rychnovské synagogy z 18. století

Provozovatelé rychnovské synagogy je ovšem připravují také na případnou větší návštěvnost. 

Čtěte takéMuzeum Orlických hor

„Ještě se také muzeum podílí tím, že bývalá paní ředitelka kolem toho hodně fungovala, takže funguje nadále a provází i ona. Probíhá tady hodně koncertů základní umělecké školy, máme tu hodně uměleckých sborů. Takže se vzájemně postaráme, aby se odemklo a následně zase zamklo. Aby vše proběhlo v pořádku," doplňuje Ludmila Cabalková.

Rychnovská synagoga bude tedy pro návštěvníky otevřena i v letošním roce. Turistická sezóna začne v polovině května.

autor: Jana Házová
Spustit audio

Související