Kampaň k dárcovství krve startuje

21. září 2010

Daruješ? Jednoduchá otázka má v nové informační kampani oslovit především mladé lidi, kteří by chtěli darovat krev. Český červený kříž chce v Královéhradeckém kraji netradičním způsobem oslovit případné mladé dárce, kteří zatím o bezplatném dárcovství krve nevědí nebo neměli dost odvahy. Zhruba ve dvacítce vybraných restauračních zařízeních v kraji najdou informační letáky. Z nich se dozví nejen o možnosti darovat krev, ale i jak celý odběr vypadá, kdo může dávat krev a kde jsou odběrová místa. Informační kampaň Červeného kříže startuje v pondělí 18. května 2009. Další informace o dárcovství krve a jejích složek lze také získat na Oblastních spolcích Českého červeného kříže, který je tradičním patronem bezplatného dárcovství krve, nebo na kterémkoli transfuzním oddělení.

"V celém Královéhradeckém kraji je dárců málo. Chybějí především mladí lidé, kteří by postupně nahradily starší ročníky. I když je krve zatím dostatek, v budoucnu by se nám úbytek dárců mohl krutě vymstít. Řada mladých lidí přitom o možnosti darovat krev ještě ani neslyšela," upozorňuje předseda Oblastního spolku ČČK Hradec Králové Lukáš Pochylý. Nenásilná informační kampaň se proto vydává přímo za lidmi, do restaurací, kde mají chvíli času se něco dozvědět. "Letáky budou volně k dispozici, nechceme je nikomu nutit. Koho ta myšlenka zaujme, může si leták i nechat," dodal Pochylý.
Kampaň realizuje Oblastní spolek ČČK Hradec Králové za finanční podpory Královéhradeckého kraje. Za pomoc děkujeme barům, čajovnám, kavárnám a restauracím, které umožnili umístění informačních materiálů ve svých prostorách. Jejich seznam najdete na webových stránkách www.cckhk.cz.

Spustit audio