K + M + B 2022. Výjimeční poslové Tříkrálové sbírky - muži z jilemnické radnice

8. leden 2022 14:15

Tři magická písmena K + M + B i s příslušným letopočtem se objevují nade dveřmi stavení už po celá staletí. S dobrým poselstvím pomoci potřebným tradičně procházejí v tyto dny Tři králové i Jilemnicí. Za netradičními koledníky tříkrálové sbírky vás teď zavedeme.

Čtěte také

„My tři králové jdeme k vám, štěstí zdraví vinšujem vám. Štěstí zdraví, dlouhá léta, my jsme k vám přišli z daleka.“ Kašpar, Melichar a Baltazar v královských košilkách, které dostali od organizátora sbírky.

„Procházíme Jilemnicí po již osvědčené trase, říká tajemník městského úřadu Petr Faistauer, který má na krku kasičku.

Dále jsou to emeritní starosta Jilemnice Vladimír Richter a vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu Václav Myslivec.

Čtěte také

Není to tak běžné, aby koledovala radnice. „Ten nápad se kdysi zrodil v kanceláři pana starosty, napadlo mne, jestli by se nechtěl přidat mezi koledníky. Byli jsme domluveni během chvilky a po prvním ročníku se z toho stala radnice.

„Chodíme koledovat od roku 2011, ale jednou jsme bohužel chodit nemohli, to bylo v loňském roce. Tedy letos jsme už vyrazili pojedenácté. Jsme už obvykle očekáváni a vyhlíženi. Dokonce i mimo naši trasu na nás mávnou a zvou nás dál, abychom jim zazpívali.

„Myslím si, že je to natolik už známá a oblíbená událost, že už asi ani tolik nezáleží na tom, co nám kde dají. My jsme rádi, že toho všeho můžeme být součástí. Ano, je možné, že trošku zmokneme, ale to nevadí.

Na jaký účel půjdou vybrané peníze?

„Peníze zůstávají na místní charitě. Podporuje se jimi charitní šatník, potravinová pomoc, charitní taxi a podobné projekty.

Tak tedy přejeme šťastnou cestu. „Jdeme za svým posláním a doufáme, že opět nějakou pěknou částku vybereme v rámci zdejší tříkrálové sbírky.

„Abysme k vám přes rok přišli a vás ve zdraví zas našli, radujme se, veselme se, v tomto novém roce.

Co znamená K+M+B+ ?
Význam svátku Tří králů (resp. Zjevení Páně) odjakživa doprovázely lidové zvyky. Ve střední Evropě je časté žehnání domů, při němž se na dveře svěcenou křídou píší písmena C+M+B+, u nás v Česku obvykle K+M+B+ letopočet. Nejsou to patrně počáteční písmena jmen "Třech králů": Kašpar, Melichar a Baltazar, jak se lidově traduje, nýbrž zkratka latinského: Christus mansionem benedicat - Kristus požehnej tomuto domu. (K. Richter: Liturgie a život)

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související