Je bruslař chodec nebo cyklista? Mohou in-line bruslaři na stezku pro chodce?

25. duben 2016

Radioporadna - mjr. Mgr. Ivana Ježková, Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje - Je bruslař chodec nebo cyklista? Mohou bruslaři na stezku pro chodce? Práva a povinnosti bruslařů a cyklistů v provozu. Povinná výbava. - Zajímavá osobnost je hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Je bruslař chodec nebo cyklista? Jednoznačně chodec! Zákon jasně definuje, že osoba na bruslích je chodec a jako chodec se také musí chovat.

Když jsem chodec na bruslích, tak můžu na cyklostezku?

Platí pravidlo vzájemné ohleduplnosti, jak ze strany řidiče, tak ze stravy bruslaře!Ivana Ježková, Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje

„Ano, volila bych i stezku pro chodce, stezku pro cyklisty a nebo využít vyhrazený pruh pro cyklisty (ten červený), popřípadě chodník. Nejposlednější možností je levý okraj vozovky. I když se člověk necítí nejlépe, bruslit proti jedoucím vozidlům. Ale na druhou stranu řidič vás alespoň dobře vidí a má s vámi lepší oční kontakt. Bruslař i řidič, má větší možnost vidět, co se kolem něj děje a každý sám za sebe, může styl a rychlost jízdy usměrnit a upravit dle svých možností," říká Ivana Ježková.

Pokud se stane to, že bruslař jede ve stejném směru jízdy jako automobil, může se stát dopravní nehoda, kterou bude posuzovat Policie ČR jako přestupek a vina by byla na straně bruslaře.

In-line bruslaři na silnici

Může bruslař dostat pokutu jako chodec?

„Určitě může a to až do víše 2000 Kč. V případě, že využije nesprávné místo na vozovce (nesprávná strana na vozovce, nesprávný jízdní pruh). Tady policisté řeší často tento problém jen domluvou. Pokud se přestupek začne několikrát opakovat, tak bude pokuta finanční," upozorňuje Ivana Ježková.

Cyklista jako řidič ze zákona, nesmí řídit kolo pod vlivem alkoholu. Jak je na tom bruslař?

„Je to paradox, skutečně může bruslař požít alkohol. Ale je to veliké riziko a já bych to vůbec nedoporučovala. Z důvodu velkých problémů se sebou ale i s ostatními lidmi, kteří kolem něho jedou. Samozřejmě cyklista požívat alkohol nesmí a hrozí mu sankce od 2500 až do 20 000 Kč. Když nadýchá nad 1 promile alkoholu, tak může dostat pokutu až do 50 000 Kč," říká Ivana Ježková.

Co takový zvonek na kolo? Je to povinná výbava?

„Samozřejmě, že není! Ale jak to tak bývá, je rozhodně lepší zvonek mít a nějakým způsobem dát o sobě vědět, než přihlížet dopravní nehodě. Určitě bych doporučila mít zvonek na dětských kolech. V ostatních případech musíme použít vlastní oslovení a požádání o uvolnění cesty", doporučuje Mjr. Mgr. Ivana Ježková.

Přilba na kolo! Musí ji mít cyklisté i bruslaři?

„Cyklisté ano a bruslaři, jakožto chodci nemusí. Povinností ale každého z nás je, dbát na svoje zdraví a z tohoto hlediska, je nutné toto opatření. Takže mít přilbu, ochranné prvky, reflexní vesty a to se týká nejen bruslařů ale i chodců za snížené viditelnosti, mimo obec, tam kde není veřejné osvětlení," dodává Ivana Ježková.

Člověk na invalidním vozíku je jediný, kdo používá výjimku ze zákona a může, pokud není jiný prostor, jet po silnici ve směru jízdy vozidel a to vpravo!

V Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku otevřeli novou in-line stezku
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka