Jazz je o svobodě a otevřenosti - začíná 21. ročník festivalu Jazz Goes to Town

13. říjen 2015

Mezinárodní festival Jazz Goes to Town rozezní od 13. do 17. října koncertní sály i ulice Hradce Králové. Jedenadvacátý ročník pořádá nově kulturní neziskovka Kontrapunkt. Milovníkům jazzu nabídne devatenáct koncertů a dalších deset v off programu otevřeném interpretům, jejichž produkce představuje nejrůznější formy jazzové hudby či fúze tohoto žánru.

Martina Erbsová, nová ředitelka festivalu Jazz Goes to Town, byla hostem Jakuba Schmidta. Přebíráte novou pozici od zakladatele a jazzmana Martina Brunnera! Jak se vám do toho jde, s jakými pocity?

"Jsem si vědoma té veliké tíhy odpovědnosti, kterou budu přebírat a s přibývajícími dny stoupá velká nervozita, ale ohromně se těšíme", říká Martina Erbsová, která jako lídr není žádný nováček, protože řediteluje i desetidennímu Open air programu na divadelní přehlídce ,,Divadlo evropských regionů".

"Měla jsem přirozené ambice, od divadla, kde jsem hrála v divadelních jesličkách, od různých akcí až to narostlo v takovou akci, jaká je tato. Open air program byl ten důvod, proč jsme šli do jazzu, už jsme si troufli, že už jsme schopni zabezpečit takovou to akci", usmívá se Martina Erbstová.

A upřesňuje: "Prošla jsem dva roky Královéhradeckým sborem a od té doby mám takovou chuť dát tomuto městu život a trochu se zasadit o to, aby se tady něco dělo."


Já nejsem jazzman, mám ráda muziku jako takovou. Pro mne je jazz v tuto chvíli o svobodě a otevřenosti. Martina Erbsová, ředitelka Jazz Goes to Town

"Jazzová hudba vznikla na ulici a všichni z toho byli překvapení, a to se mi na tom líbilo. Právě proto máme dramaturga Zdeňka Záhodného, je programovým ředitelem pardubické 29 a ten se zasadil o tento celý program", dopňuje Martina Erbsová.

Mezinárodní festival Jazz jde městem / Jazz Goes to Town je prestižní hudební přehlídka, která pravidelně v 5 říjnových dnech přináší do klasických hudebních sálů i na méně posluchačsky obvyklá místa Hradce Králové jazz ve všech jeho podobách.

Martina Erbsová, nová ředitelka festivalu Jazz Goes to Town, byla hostem Jakuba Schmidta

Dramaturgie festivalu je rozdělena na hlavní program a tzv. OFF program, kde se vedle sebe představují špičkoví tuzemští a zahraniční umělci, nové jazzové projekty i začínající hudebníci.

21. ročník nově připravuje kulturní neziskovka kontrapunkt, která chce i nadále uchovat vysokou úroveň této hudební události a chce zprostředkovat široké spektrum jazzového umění obyvatelům města i jeho návštěvníkům.

Cílem organizátorů festivalu je vytvoření prostoru pro opakované setkávání umělců, především pak hudebníků a co možná nejširší veřejnosti. Nový organizační tým se vrací k původní myšlence festivalu a zprostředkovává jedinečná a bezprostřední setkání umělce s divákem, a to nejen na velkých scénách, ale především v prostředí, kaváren, restaurací a hudebních klubů, v jejichž přívětivé atmosféře kdysi jazz vyrůstal.

Logo

Program festivalu bude rozprostřen v nejrůznějších prostorech po obou březích centra Hradce Králové.

Jazzovou hudbu si budete moci vychutnat například ve Studiu Beseda Klicperova divadla, artovém kině Bio Central či v Divadle DRAK.

Letošní ročník festivalu pak vyvrcholí v pátek a sobotu v koncertním sále Filharmonie Hradec Králové. Zázemím Vám po celou dobu festivalu bude Café NáPLAVKA, kde naleznete také festivalové Infocentrum.

autor: jak
Spustit audio