Janské Lázně jdou klientům naproti. Nově se tu zaměřují i na psychiku pacientů, jako lázně ducha

24. říjen 2016

Přesto, že státním Jánským Lázním před několika lety hrozil krach, letos pravděpodobně opět skončí v zisku. Loni vydělaly zhruba pět milionů korun, v letošním roce bude situace podobná. Od ledna do konce září navštívilo státní léčebné lázně téměř devět tisíc lidí, z toho třetina byly děti. Pacientům lázně navíc stále víc začaly nabízet pomoc psychologů.

„Naše tržby byly v letošním roce přibližně o 8 procent vyšší než tomu bylo v loňském roce. Dokázali jsme naše služby o něco lépe prodat," říká ředitel lázní Rudolf Bubla.

Čtěte také

Jedním dechem ale dodává, že se současně zvýšily i náklady, třeba kvůli rostoucím mzdám zaměstnanců. Těm lázně zvýšit platy musely, jinak hrozilo, že odejdou jinam za lepším.

Lázeňské procedury

„Na konci letošního roku nebude v Janských Lázních jediný zaměstnanec, kterému by se za toto období neupravila mzda. Růst těch mezd byl v některých případech i docela zásadní. Bylo to deset i více procent," dodává Rudolf Bubla.

I tak Janským Lázním zaměstnanci ještě chybí. Okamžitě by zaměstnali deset fyzioterapeutů a podobný počet zdravotních sester.

Klientela lázní se nijak výrazně nezměnila
Osmdesáti procentům dospělých pacientů hradí pobyt zdravotní pojišťovny, u dětí je poměr ještě výraznější, samoplátců je jen desetina - mezi nimi nejvíce Rusů a Arabů.

„Zahraniční klienti vyhledávají špičkovou terapii našich fyzioterapeutů, kteří jsou vybaveni tzv. Vojtovou metodou, která je velmi známá a populární. Samozřejmě je to podporáno i novými přístroji pro robotickou rehabilitaci, které jsme v letošním roce pořídili," doplňuje Rudolf Bubla.

ALTER G - nácvik chůze s programovatelným odlehčením spočívající v antigravitačním efektu – metoda vyvinutá v NASA

Státní léčebné lázně Janské Lázně se v poslední době také stále více zaměřují na psychiku svých klientů.

Vedení tak na plný úvazek zaměstnalo dvě psycholožky, jednou z nich je Kateřina Kejřová.

„Sem se dostávají pacienti, kteří mají různé obtíže. Mají za sebou různé traumatické události, Byla tady mladá pacientka po autonehodě, která nebyla úplně smířená s tou situací. A psychologicky jsme pracovali na tom, aby přijala ten fakt, co se stalo. Na to jsme pracovali," popisuje Kateřina Kejřová jeden z případů.

Podle ní některým pacientům pomáhá nejvíc kontakt se zvířetem a lázně tak nově nabízí také canisterapii.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio