Jaké kabelky nosily naše praprababičky? Z čeho se vyráběly?

15. únor 2015

A jaké jsou oblíbené dnes? To vše se dozvíte na výstavě perličkových kabelek v jičínském muzeu a galerii. Nejcennější jsou ty nejstarší z 19. století. Najdete tu i oceněné kousky. Výstava perličkových kabelek je oteřena do poloviny března.

"Já vás děti vítám na výstavě perličkových kabelek, to je výstava, která je věnovaná čemu asi? Kabelkám. Ano správně kabelkám. Když vám řeknu, že ta výstava je chronologikcy řazená, co to znamená. že bude řazená od nejstaršího. Ano!"

Průvodkyně Martina Pajerová ukazuje dětem nejstarší kabelky z 19. století a popisuje, jak vypadaly: "Ty první kabelky byly ve formě váčků, byly stahované, měly na sobě vzory květů nebo monogramy".

Děti tvary i pestré barvy zaujaly. Snaží se v nich najít podobnost s dnešními módními doplňky. Ukazují na kabelky ze 20-30tých let, takzvané flitry. Ty se vyznačovaly stříbrnou barvou. Daleko více je ale uchvátí doplňky z dřevěných korálků.

"Vypadá to jako maminčina kabelka? Ne. A jak? Jako čepice? Ano jako obrácená čepice", školačka Eliška se zájmem pozoruje vitrínu, kde jsou kabelky vyrobené z dřevěných korálků, které nosily dámy před druhou světovou válkou.

Kabelka Luciely Taschen

Vypadá jako kabelka, kterou nosí mamka? Ne. V čem je jiná? V těch korálkách

"Celé kabelky z dřevěných perlí byly vyráběné z inspirace francouzské zpěvačky Josephiny Bakerové, která je měla v oblibě", vysvětluje Martina Pajerová.

Terčem zájmu malých slečen jsou moderní doplňky. Ty už totiž tvoří celé sety tedy náušnice, náhrdelníky a kabelky či psaníčka. Každý komplet je barevně sladěn.

Průvodkyně dětem prozrazuje nejcennější unikáty, které na výstavě najdou: "Určitě jsou to ty nejstarší kabelky, tam je to i z důvodu jejich stáří a vážíme si kabelky, která vyhrála cenu. Je to právě výtvor paní Hlavové".

Peričkové kabelky nejsou pouze k vidění, zájemci si mohou některé kousky i zakoupit.


Zvětšit mapu
Spustit audio