Jak udělat dobrý kvásek? Zkuste recept profesionální cukrářky

Potřebujete založit kvásek a nevíte, jak na to? Cukrářka Pavlína Berzsiová radí rozdrobit kostičku čerstvého droždí (40 g) v míse, kam přidejte asi lžíci cukru a pár lžic vlažného mléka.

Vlažné mléko je takové, ve kterém ještě bez následků smočíte prst a můžete ho s klidem pít. V opačném případě je už mléko příliš horké, pokud byste ho použili, teplota by zabila kvasinky.

Metličkou vše dobře rozmíchejte a přidejte asi hrstičku hladké mouky. Měla by tak vzniknout kašička, která hustotou připomíná palačinkové těsto.

Vytvoříte tím prostředí, které pomůže množení kvasinek. Kvasinky totiž potřebují teplo – to obstará vlažné mléko. Potřebují také živiny, které zajistí mouka a cukr. Pokud tyto pravidla dodržíte, kvásek vykyne.

Teplo musíte zajistit i během kvasinkového množení (vykynutí kvásku). Měla by být zavřená okna i dveře. Pak může kynout kvásek i na stole v místnosti. Kdybyste chtěli proces urychlit, můžete ho dát kynout do trouby. Teplota ale nesmí být vyšší než 40 stupňů, jinak by to kvasinky zabilo.

autor: Pavlína Berzsiová