Jak se líbil nový aršík s 10 známkami prezidenta Petra Pavla nakupujícím na hradecké hlavní poště?

8. červen 2023 07:59

Poprvé v historii se známka s prezidentem naší republiky tiskla na ofsetovém stroji, je samolepící a prodává se v podobě aršíku. Prezident Petr Pavel je na deseti známkách v černobílém provedení, odlišný je pouze barevný podklad. Poprvé si aršík mohli zájemci zakoupit ve středu 7. června. K dispozici byl na všech pobočkách České pošty nebo na jejím e-shopu. 

„Dobrý den, já bych prosil dva aršíky známek s panem prezidentem.“ Mezi prvními nakupujícími byl na hradecké hlavní poště i Pavel Drnovský. „Je to nádhera.

Čtěte také

Česká pošta nechala vytisknout 100 tisíc aršíků, celkem tedy milion známek hodnoty B. Jednotlivě se dají známky použít na obyčejný dopis do 50 gramů s doručením po naší republice. Většina lidí, kteří si v první den prodeje na poštu pro aršík přišla, ho však zakoupila jako sběratelskou raritu.

Stejně jako Josef Kačer. „Jelikož mám známky se všemi našimi prezidenty, tak proč bych neměl mít i tuhle poslední? Koupím si asi dva aršíky.

Všech deset známek zobrazuje v černobílém provedení prezidenta Petra Pavla. Liší se ale svým barevným pozadím, žlutá například odkazuje na Foglarovo vontské hnutí ze Stínadel. Zlatavá barva, a její označení na aršíku jako spodně kvašené, nenechá nikoho na pochybách, že se váže k našemu národnímu nápoji.

Aršík si přišla zakoupit i Marie Prouzová. „Budu kupovat pro sebe i pro vnuka, protože sbíráme takové památeční věci.

Čtěte také

Sběratelé i náhodní nakupující ocenili především nápaditost provedení aršíku. „Když jsem viděl ty známky poprvé, tak jsem si vzpomněl na Andyho Warhola, který udělal třeba slavný portrét Marylin Monroe v různých barevných kompozicích. Tady mi to připadá také takové, okomentoval vzhled aršíku Pavel Drnovský.

Prezidentská známka je první, která je vytištěna ofsetovým strojem a je na samolepícím papíru. „Je nalepovací a bez zoubků. Už to člověk nemusí olizovat. Ale mně vždycky ten lep na známkách chutnal.

Zájem o prezidentské známky byl na hradecké hlavní poště opravdu velký. Prodej nebyl nijak omezen počtem zakoupených aršíků na jednotlivce. Na jedné z ostravských pošt například hlásili už vyprodáno po 20 minutách od otevření. Na hradecké hlavní poště měli zájemci možnost zakoupit barevný aršík ještě i odpoledne.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související