Jak připravit karamel?

Udělat dobrý karamel, to je kumšt. Stačí chvíle nepozornosti a je spálený ruck zuck. Musíte se mu věnovat. Já dělám karamel tak, že dám do suché pánvičky krystalový cukr. Pánvička nesmí být rozpálená. To by se pak cukr při krajích spálil a uprostřed by byl nedodělaný. A taky záleží na druhu cukru. Tmavý cukr se rozpouští jinak než světlý krystalový nebo moučkový cukr.

Pořád musíme směs míchat malou vařečkou. Jakmile karamel začne žloutnout, už nesmíme čekat, že se ještě zbarví – ztmavne, on dojde sám a okamžitě. Jakmile tedy začne žloutnout a získá světle zlatavou barvu, musíte ho zalít buď vodou, pomerančovou, nebo jinou šťávou.

Pak se to vaří a vaří, až se všechen cukr pořádně rozpustí a rozvaří. Zároveň to necháme redukovat (snížíme obsah tekutiny vařením). Musíme docílit konzistence karamelu, aby nešlo o vodu. Pořád se musí stát u sporáku, směs míchat a pozorovat. Nemůžeme od práce odbíhat.

autor: Pavel Pospíšil