Jak krájet cibuli radí michelinský kuchař Pavel Pospíšil

Pro zkušené kuchaře platí, že cibuli krájí rychle. Pro domácí vaření se vyplatí krájet raději opatrně, ale hlavně ostrým a dostatečně dlouhým nožem. Tupým se totiž pořežete pravděpodobněji. Jak s cibulí při krájení pracovat?

Oloupanou cibuli nezbavujte bubáka, protože drží plátky cibule pohromadě. Odstraňte z bubáka jen fousky. Samotné krájení začněte rozkrojením cibule od špičky ke kořínku. Půlky cibule položte rozkrojenou plochou na prkýnko a krájejte podélně od kořínku ke špičce na plátky. Pozor, u kořínku nedokrajujte, protože by se cibule rozpadla. Nakrájenou cibuli prokrojte na plocho ještě v polovině, ale nekrájejte dál než ke kořínku. Dál už krájejte cibuli příčně.

autor: Pavel Pospíšil