Internetové zdravotní knížky jsou i na Kolínsku a Kutnohorsku

26. březen 2003

Kolínsko, Kutnohorsko a Nymbursko jsou dalšími regiony, v nichž se mohou pacienti a lékaři zapojit do projektu internetového přístupu ke zdravotním informacím (IZIP). Nyní tyto elektronické zdravotní knížky využívá přes 56.000 klientů v celé České republice. Do poloviny roku by se počet uživatelů mohl zvýšit až na 100.000 lidí.

Cílem IZIPu je zkvalitnit poskytovanou zdravotní péči tím, že pacienti i lékaři mají včasný přístup k přesným informacím. Pacient tak může například předejít zbytečně opakovaným vyšetřením nebo se vyhnout nesprávnému užívání léků. Internetová zdravotní knížka obsahuje anamnézu, popis léčby, výsledky laboratorních i klinických vyšetření, přehled léků i rentgenové a sonografické snímky. Lékaři tak mají okamžitě k dispozici potřebné informace a mohou rychleji rozhodnout o diagnóze a léčbě.

Hlavním partnerem projektu je Všeobecná zdravotní pojišťovna, která získala dvouletou exluzivitu. Pacienti jiných pojišťoven budou moci o internetovou zdravotní knížku požádat až v roce 2004, uvedl ředitel kolínské pobočky VZP Miroslav Richter.

Spustit audio