Inspektoři z České obchodní inspekce pokračují v kontrolních akcích. Na co se zaměřili?

3. srpen 2017

Česká obchodní inspekce provádí teď v letní sezóně každý den jednu kontrolu za druhou. Zatímco v úterý se kontroloři v Královéhradeckém kraji zaměřili na kiosky v okolí Hradce Králové, ve středu se vypravili na Rychnovsko. V Potštejně kontrolovali nejen cukrárny a občerstvení na hradě, ale i tamní kemp.

Dva inspektoři míří do restaurace uvnitř potštejnského kempu. Na baru si objednávají občerstvení.

„Dobrý den. Já vás poprosím dvě deci bílého, jednu finskou vodku a jedny brambůrky. To bude všechno," zní objednávka. „Stočtyřicetšest korun," je odpověď.

Čtěte také

Po zaplacení a vydání pití a pochutin se kontroloři obsluze legitimují. „Dobrý den, Česká obchodní inspekce. Podíváme se na správnost nalití, správnost účtování, správnost vydání dokladu."

Nalité alkoholické i nealkoholické nápoje tentokrát pod mírou nejsou

„Tady máme krásně nalito v cejchovaném skle, to je v pořádku. Tady je úplně malilinko méně, ale to je v toleranci," říká kontrola.

Pivo

Obsluhu Marii Fišerovou kontrola nepřekvapuje. Každoročně jsou na ně zvyklí: „Za sezónu máme dvě tři kontroly, probíhají v pořádku. A souhlasíme s nimi, jsou zapotřebí."

Podle inspektorky se většinou dělají tři kontroly za den

„Jsou primárně zaměřeny na letní sezónu. Hrady, zámky. Momentálně jsme v jednom takovém letním středisku, kde byla kontrola zaměřena zejména na poctivost prodeje. Nejčastějšími problémy je neseznámení spotřebitele s cenou, nebo to, že vydaný doklad nemá předepsané náležitosti," vysvětluje kontrolorka.

Mezi další prohřešky patří například nedodržování správné váhy pokud jde o jídlo, nesprávná míra nápojů nebo nesrovnalosti v cenách.

autor: Marika Konárková
Spustit audio