Hradec posoudí 360 žádostí o podporu z programu Antivirus 2. Rozdělí jim přes 3 miliony na dotacích

3. únor 2021 09:24

K poslednímu lednu dorazilo na radnici v Hradci Králové 360 formulářů od zájemců o podporu z městského dotačního programu Antivirus 2. Žádat mohli drobní podnikatelé a živnostníci, ale také hoteliéři nebo další poskytovatelé ubytování. 

Čtěte také

Podle samotných oslovených podnikatelů sice podpora v řádech tisíců korun situaci nevyřeší, ale i tak je důležitá.

„Myslím si, že to pomůže úplně životně. Protože v rámci té první vlny se to ještě dalo nějakým způsobem zvládnout. Ale druhá vlna, to už je katastrofální. Co se děje, to je už opravdu nemyslitelné. Potřebujeme každou korunu. Využijeme to na platbu energií, ale nepokryje to ani jeden měsíc," říká Sabina Kotrčová, provozovatelka jednoho z hradeckých fitcenter.

Město se tentokrát chtělo víc zaměřit na hoteliéry a další poskytovatele ubytovacích služeb, kterým nabídlo až 30 tisíc korun - ostatní mohli žádat maximálně o 10 tisíc.

Finance a projekty (ilustrační foto)

Podle primátora Alexandra Hrabálka z ODS nebyla odezva od hoteliérů tak velká, jak radnice předpokládala.
„Přišlo nám třináct žádostí a to nás trošku překvapilo."

O žádný problém ale nejde, o to víc se totiž objevilo žádostí od drobných podnikatelů. A přerozdělit prostředky z jedné kapitoly programu do druhé nebude složité.
„Z oné částky, která byla pro ně vyčleněna, nám nějaké prostředky zůstaly a budeme je moci využít na pokrytí toho zvýšeného počtu žádostí. Protože i těch 360, které nám přišly, tak naše očekávání překonalo."

Čtěte také

Celkem se na městě sešly žádosti za víc než 4 milióny korun, radnice přitom v rozpočtu počítala s částkou 3 milióny a 400 tisíc. V programu Antivirus 1 podpořilo město všechny zájemce, kteří splnili podmínky a primátor Alexandr Hrabálek předpokládá, že to bude stejné i teď.

I když bude možná potřeba peníze do programu přidat. Možné to je, říká náměstkyně primátora Monika Štayerová z hnutí ANO.
„Je možné samozřejmě zvažovat z finančního vypořádání třeba nějaké doplnění financí. To ale musí rozhodnout vedení, rada města a zastupitelstvo."

Hodnotící komise, ve které zasednou členové všech stran a hnutí, zastoupených v hradeckém zastupitelstvu, se sejde nejspíš příští týden tak, aby už během února mohla rada města posvětit výplatu částek do 20 tisíc a zastupitelstvo schválit částky vyšší. Samotné platby by pak z účtu města mohly odejít v březnu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související