Houbový gulášek
Česká mykologická společnost sdružuje nejvášnivější houbaře u nás. Vznikla přesně před 100 lety. Dlouhá léta společnost vedl propagátor houbaření František Smotlacha. V roce 1909 založil mykologickou poradnu, která pomáhala nejistým houbařům určovat poživatelné houby.
Sbírání hub je u nás velmi oblíbená činnost a i proto vám dnes v receptu Apetýtu nabídneme jídlo, které se bez čerstvých hub neobejde. Připravíme si houbový gulášek.
Potřebujete následující suroviny:
- 250 g vepřového bůčku
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 1 petržel
- celer
- sůl
- pepř mletý
- slunečnicový olej
- 1 polévkovou lžíci másla
- mletou papriku
- 1 zakysanou smetanu
- 500 g čerstvých hub, nejlépe jejich hlavičky
Postup:
- Na olej dáme nadrobno pokrájenou cibuli a na kostičky nakrájený bůček.
- Necháme zadusit.
- Zeleninu nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k cibuli.
- Přidáme máslo a necháme chvilku dusit.
- Mícháme, aby se to nepřipálilo.
- Zasypeme paprikou a pepřem, přidáme na větší kousky nakrájené hlavičky hub, podlijeme trošku vodou a necháme dusit doměkka.
- Když jsou houby měkké, osolíme a zamícháme zakysanou smetanu, ještě chvilku povaříme.
- Zelenina guláš pěkně zahustí a není potřeba mouka.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka