Hamburská kýta na víně 10.6.2006

Suroviny:
750 g vepřové kýty, 250 ml bílého vína, 150 g kořenové zeleniny /mrkev, celer, petržel/, 1 cibule, 5 zrnek pepře, 2 zrnka nového koření, bobkový list, špetka tymiánu, 50 g másla, 1 malá mrkev, kousek celeru, 1 cibule, 20 g mouky, mletý pepř a sůl.

Postup:
Z bílého vína, kořenové zeleniny, cibule a koření uvaříme marinádu, necháme vychladnout a nalijeme na maso a necháme 24 hodin v lednici uležet. /Maso musí být přikryté zeleninou a zalité nálevem/.
Čerstvou zeleninu očistíme, nakrájíme i s cibulí nadrobno, osmahneme na másle, odleželou kýtu vyjmeme z marinády a dáme na zeleninu dusit. Po chvíli zalijeme procezenou vinnou marinádou a udusíme doměkka. Kýtu vyjmeme, šťávu zahustíme moukou, provaříme, přecedíme a nalijeme na maso pokrájené na plátky. Podle chuti osolíme a opepříme.

Vaříme s Habadějem v sobotu 10.6.2006 v 11:15 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ

    • 80 let s vámi
      Hradecké minuty

    Nejnovější recepty

    E-shop Českého rozhlasu

    Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

    Jan Rosák, moderátor

    slovo_nad_zlato.jpg

    Slovo nad zlato

    Koupit

    Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.