Grilovaná vepřová žebírka v ostré marinádě
podle paní Mirky
Suroviny:
800 g masitých vepřových žebírek
Na marinádu:
1/2l 10° světlého piva
2 lžíce hnědého přírodního cukru
1 lžička soli
šťáva a kůra z 1 limetky
1 lžička drceného koriandru
1 – 2 feferonky
Postup:
Do skleněné nebo porcelánové mísy nalijeme pivo, přidáme cukr, sůl, šťávu a kůru z dobře omyté limetky, drcený koriandr a na drobné kostičky nakrájené feferonky. Vše dobře promícháme. Do marinády vložíme omytá a na porce připravená žebírka. V chladu necháme několik hodin proležet. Potom položíme žebírka na rošt grilu, který jsme před tím dobře roztopili. Dbáme na to, abychom maso opékali pouze nad žhavými uhlíky, nikoliv nad plamenem! Opékáme pomalu, z každé strany cca 10 – 15 minut, podle síly masa a doby marinování. Během pečení potíráme žebírka zbylou marinádou. Kdo přípravu masa na grilu z jakéhokoliv důvodu nesmí nebo tuto přípravu masa nemá rád, může si takto připravené maso opékat na pánvi. V tomto případě pak před koncem pečení zbylou marinádu nalijeme k masu a necháme vysmahnout.
Příloha: chléb
Celková doba přípravy: 45 minut ( bez marinování)
Pro 4 osoby
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.