Galerie moderního umění v Hradci se na dva roky uzavře. Bude se opravovat

6. březen 2014

Galerii Moderního umění v Hradci Králové čeká kompletní rekonstrukce. Z průčelí stavby z roku 1912 tak zmizí například vitríny, které budovu zohyzdily v 80. letech. Tehdy ji totiž komunisté přestavěli na muzeum revolučních tradic. Přitom původně byla postavená jako prvorepublikový finanční ústav v pozdně secesním stylu.

Elegantní budově, kterou před sto lety navrhnul architekt Osvald Polivka, už zvenčí opadává omítka a také na interiérech jsou už léta znát.

„Vstupní podlaží a první patro, kde jsou dochované cenné umělecko-řemeslné prvky, bychom chtěli přiblížit původnímu stavu před sto lety, a další tři podlaží bychom chtěli upravit pro výstavní sál,“ popisuje ředitel Galerie moderního umění Tomáš Rybička.

Galerie patří Královéhradeckému kraji. Opravu mají ze dvou třetin zaplatit evropské dotace. „Odhadovaná cena podle projektu je 94 milionů korun a v březnu bude vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele. Předpokládáme, že se vysoutěží o zhruba 20 milionů korun méně,“ říká krajský radní pro investice Josef Dvořák z ČSSD.

Při financování opravy vyšel kraji vstříc hradecký magistrát. „Umožníme kraji, aby využil část dotace, která je uvolněna pro město Hradec Králové,“ vysvětluje vedoucí odboru investic města Jiří Svátek.

Galerii by tak měly třeba přestat hyzdit vitríny směrem na Velké náměstí. „Byly tam vloženy v 80. letech. Dnes víme, jak ty výlohy vypadaly - našli jsme v archivu výkres - takže bychom chtěli, aby byly jako původní,“ uzavírá Tomáš Rybička.

Pro milovníky moderního umění se budova uzavře 10. dubna a opět by se měla otevřít na jaře 2016.


Galerie moderního umění
autoři: Jiří Fremuth , sib
Spustit audio