Freegan bourá tabu a nechodí nakupovat. Vše, co potřebuje, najde v popelnicích za obchodními domy

3. duben 2017

Víte, kdo je freegan? Je to člověk, který žije alternativním způsobem života, bojuje proti zbytečnému vyhazování potravin a to tak, že se vyhozenými věcmi živí. Patří mezi ně i Petr, který podle svých slov nebyl už deset let na žádném větším nákupu, letos si za peníze koupil v obchodě pouze jednu lahev oleje. Všechno ostatní, co potřebuje k životu, a to nejen on, ale i jeho manželka, prý získávají z popelnic u supermarketů. K jednomu z náchodských obchodních domů s ním vyrazil náš reportér Václav Plecháček.

Stojíme u kontejneru kde jsou okurky, rajčata, papriky a další suroviny. Petr si vybral grep a pomelo: „Oloupu to a igelitový obal od pomela dám do plastu. Tím pádem to zrecykluju. Je to tu dnes takové trošku špinavé."

Čtěte také

To děláte běžně? Že vybíráte zbytky u obchodních domů?
„Mezi lidmi panuje takové tabu. Jakmile je něco vyhozeno do koše, tak mají všichni za to, že je to špatné, špinavé a zkažené. Ale ono to tak není. Většinou v těch regálech mají i horší věci co si můžete koupit. Oni vyhazují třeba celé bedničky ovoce, když je tam třeba jeden zkažený kousek," říká Petr.

Freegan. To je člověk, co se živí jídlem od popelnic

Tedy chápu to správně, vy nechodíte vůbec nakupovat za peníze?
„Nechodím vůbec za peníze nakupovat. Ale rád bych chodil. Rád bych, aby tady byl takový systém, aby se jídlo nevyhazovalo. A v tom případě rád půjdu nakupovat. Já mám dost peněz. Ale prostě mi vadí, že se ty věci vyhazují. Přijde mi to jako hřích," vysvětluje Petr.

To znamená od pěčiva, přes mléko, pití, kávu, vše seženete takto vzadu v odpadcích u jednotlivých obchodních domů. „Samozřejmě také knihy, oblečení, vánoční ozdoby. Prostě na co si vzpomenete. Cokoliv. Nechcete ochutnat?" usmívá se Petr. Vypadá to dobře. Normální chuť pomela.

Dostal jste se někdy v uvozovkách do křížku se zákonem?
„Nedostal. Většinou mne ještě zaměstnanci zdraví. A říkají: to je dobře, že si pro to někdo chodí. My bychom si to taky rádi vzali, ale nám to nedovolí. Ale jsme rádi, když si to někdo vezme. Jinde panuje závist. Třeba ti naskladňovači říkají: my tady pracujeme celou noc a vy si přijdete a máte to zadarmo. Kdybyste studoval a pracoval, tak si to taky můžete koupit. Ale já jim říkám: já jsem magistr, já mám školy a myslím, že dělám v životě dobré věci. Ale současně si myslím, že by se jídlo nemělo vyhazovat. A to, že jej tady vyhazujete, je prostě škoda. Pak je většinou klid. Občas sice někdy zavolají policii, ale na ni tento argument platí také. Opravdu jsem nikdy neměl problém. Ani v Americe, ani v Německu, ani ve Francii, ani v Portugalsku, nikde," dodává pan Petr z Náchoda.

autor: baj
Spustit audio