Fakultní nemocnice v Hradci Králové má nové bezdrátové ultrazvukové přístroje za 2,5 milionu korun

3. září 2024 07:35

Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové začala používat 12 nových bezdrátových ultrazvukových přístrojů za 2,5 milionu korun. Přenosné přístroje pomůžou zdravotníkům například při navádění vpichů před podáním celkové anestezie. 

Fakultní nemocnice v Hradci Králové má nové bezdrátové ultrazvukové přístroje za 2,5 milionu korun

Část z nich pořídila nemocnice díky půlmilionovému sponzorskému daru, říká mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jan Špelda. „Fakultní nemocnice tyto moderní přístroje používá na některých svých pracovištích již zhruba pět let. A protože se v provozu osvědčily, přikročila k pořízení dalších pro KARIM (Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny).“

„Nové přístroje se skládají pouze ze sondy a zobrazovacího zařízení, kterým může být tablet nebo chytrý telefon. Jsou lehce přenosné a pomáhají při zobrazování přímo u lůžka pacienta,“ vysvětluje Jan Špelda.

„V urgentních situacích je možné i zde použití přístrojů k identifikaci reverzibilních příčin nestability životních funkcí u našich pacientů," uvedl přednosta kliniky, doc. MUDr. Pavel Dostál, Ph.D., MBA.

Spustit audio

Související