Extra panenský olivový olej: co umí a kam ho (ne)dávat? Prozradí Babské rady
Extra panenský olivový olej je lisovaný za studena, což mu dodává výraznou chuť a vůni. Je doporučen k pravidelné konzumaci, protože pomáhá předcházet chorobám srdce a cév.
Ráno nalačno si dopřejte lžičku kvalitního oleje. Je nabitý vitaminy, působí protizánětlivě, je výborně stravitelný. Pozor, panenský olivový olej není vhodný na smažení, výborně chutná v salátech a v kombinaci s octem jako marináda dokonce podpoří správný trávící proces v těle.
Tento kvalitní olej má nejen gastronomické využití. Máte-li suché ruce (například po loupání brambor nebo od používání dezinfekce), dejte si na ně kapku oleje a důkladně mezi prsty promněte.
Každá hospodyňka také ví, že při zpracování těsta je dobré mít olejem potřené ruce, aby se hmota nelepila do dlaní. Olivový olej je citlivý na světlo, proto je důležité skladovat ho na chladném, tmavém místě. Olej byste následně měli spotřebovat do 18 měsíců od data výroby.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.