Dopravní tahy do Krkonoš jsou vytížené, policie kontroluje řidiče

5. leden 2015

U kontrol na hlavním dopravním tahu na hory nechyběl ani mikrofon českého rozhlasu. Jičínská policie teď vysílá do terénu více hlídek, které kontrolují řidiče v obou směrech, jak na hory, tak z hor. Havní dopravní tahy jsou teď vytížené a dopravní policisté odhalují dost nezodpovědných řidičů. Denně jich zkontrolují stovky.

"Dobrý den, silniční kontrola, osobní doklady a doklady od vozidla. Určitě víte, proč vás stavím", zastavuje osobní auto v centru Kopidlna Lenka Mitlbachová z jičínské dopravní policie: "Za to že nejste připoután vám hrozí pokuta až 2000 korun. Ale když se připoutáte a budete tak jezdit, dám vám pouze 100 korun pokutu. Souhlasíte?"

Řidič vytáhne z peněženky stokorunu a může pokračovat v jízdě. Během pár minut vstupuje policistka opět do silnice se zdviženým terčíkem. Řidič hledá osobní doklady. Marně, nemá je u sebe a tak musí nahlásit veškeré údaje a Petr Lánský z jičínské policie ho okamžitě prověřuje: "Ještě vyloučíme alkohol, strhněte si obal dolů a dlouhý výdech, foukejte, foukejte, dobrý, náustek je váš. Dobrý, je to bez alkoholu".

Policejní kontrola ve Zboňku u Letovic

Řidič dostává pokutu a napomenutí. Na zadním sedadle v autě má navolno psa.

"Pejsek by měl být připoután, aby neskočil na řidiče, tak i proti volnému pohybu po vozidle. Takže buď kšírama připoutat, nebo přepravka", vysvětluje policistka Lenka Mitlbachová.

Silnice jsou v těchto dnech plné aut, lidé buď míří na hory nebo se vrací domů. Policisté každou chvíli řeší nějaký problém.

"My jsem například během dopoledne zkontrolovali přes 500 řidičů a z toho deset jich bylo pod vlivem alkoholu a jeden pod vlivem omamných látek", říká Hana Klečalová z policie v Jičíně. Muži zákona se teď zaměřují také na povinnou zimní výbavu, na silnicích vedoucí do Krkonoš už se drží sníh.

"Řidiči by neměli šetřit na kvalitních pneumatikách a pořídit si je, přispějou tak tím ke snížení nehodovosti", dodává Hana Klečalová.

Policejní kontroly na silnicích nepoleví ani během následujících dní.

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio