Do Rychnova míří stovka šachistů

23. září 2010

Rychnovský šachový festival má na startovních listinách již stovku šachistů. Ti budou bojovat ve dnech 20. až 28. srpna 2007 již tradičně v turnajích seniorů, ale také ve festivalové novince, turnaji OPEN Orlické hory. OPEN je určen šachistům bez rozdílu věku a pohlaví o čtyř do 104 let. 20. srpna v 15:45 hodin bude zahájeno Mistrovství ČR seniorů nad 60 let v sále SOU Javornická v Rychnově nad Kněžnou. Současně zahájeno Mistrovství ČR veteránů nad 70 let, kde startuje i několik hráčů ve věku nad 80 let. A do třetice odstartují současně muži a ženy nad 50 let - sami účastníci pojmenovali tuto kategorii jako "dorosteneckou".

Denně se hraje jedna partie, v pondělí, úterý a středu od 16 hodin, ve čtvrtek od 15 hodin, v pátek, sobotu a neděli od 9 hodin dopoledne. Celkem 7 kol švýcarským způsobem. Hlavním favoritem Mistrovství ČR seniorů je mistr mezinárodní šachové federace FIDE Jaroslav Mojžíš z Pardubic.
Mezi účastníky opět zasedne i paní Jiřina Musilová z Blanska, která oslavila 2. července letošního roku 84 narozeniny! Vloni v relaci pro Český rozhlas Hradec Králové řekla: "Naučila jsem se šachy až v šestadvaceti letech, kdy byla povinná v každém týmu šachistů jedna žena, hraju dosud velmi ráda, je tu skvělá parta, v Blansku nemám soupeře!". Její výsledek v turnaji byl obdivuhodný, získala 3 body ze 7 partií a byla na začátku druhé poloviny startovního pole mezi muži! "Šachy mi pomáhají cvičit mozek, je to velmi pěkná hra," říká Jiřina Musilová.
Ve čtvrtek večer mají senioři naplánován společenský večer s kytarou v hospůdce U Mařenky a již tradičně se těší na folk a country - zpívá a hraje Lea Šedivá.
Páteční dopoledne je zasvěceno tradičně bleskovému turnaji seniorů.
Nový mistr ČR seniorů v šachu bude znám v neděli 26. srpna ve 14 hodin. Krátce poté začne otevřený bleskový turnaj pro všechny hráče bez rozdílu věku.
OPEN Orlické hory, kde budou hrát žáci, dorost, junioři i senioři začne v neděli v 17:30 hodin a skončí po sedmi kolech v úterý v poledne. Hraje se tempem 2x60 minut, které stačí na zápočet ELO bodů.
Mezi účastníky těchto turnajů se rozdělí finanční ceny v celkové hodnotě 21 tisíc korun.
Kdybyste tedy během týdne kdekoli v regionu zaslechli rozhovor typu: "Já tě za rok neuvidím... a ty mě neuslyšíš," může jít o bývalé šachové mistry, kteří většinou mají legraci ze všeho pozitivního i negativního, co přináší jejich věk. Pokud přitom tvrdí, že si chtějí zvýšit své ELO, vězte, že to myslí vážně, že jsou to mistři královské hry a body zadarmo mnohdy ani o dvě generace mladším hráčům za šachovnicí neodevzdávají.
Akci podpořil Královéhradecký kraj a Šachový svaz České republiky.
Startovní listiny a průběh turnaje lze sledovat na stránkách www.isare.net/panda

Spustit audio