Do rodiny nevidomé Jany Bydžovské patří kromě manžela a dcerky také vodící pes a dva koně

7. září 2017

Lidé, ktčří z jakéhokoli důvodu přijdou o zrak, se někdy jen těžce vracejí do běžného života. My vás přesvědčíme o tom, že i bez jednoho z nejdůležitějších lidských smyslů se dá žít naplno.

Nadační fond Českého rozhlasu Světluška pomáhá nevidomým nebo slabozrakým. Jeho pomoc je znát i nedaleko Nechanic na Královéhradecku, kde žije Jana Bydžovská s manželem a malou dcerkou. Jak sama říká, její rodina je ale daleko větší - patří do ní i vodící pes a dva koně. Právě koně jsou pro Janu jedním ze smyslů života a nezměnilo se to ani ve chvíli, kdy přišla o zrak.

Dům v nevelké osadě nedaleko Nechanic se nehledá úplně snadno. Jenže být tak trochu mimo civilizaci má své výhody a ty se v tomhle případě ukazují v plném světle. Třeba i pro zmíněné koně, kteří se po dlouhých letech ve stájích dostali díky rodině Bydžovských do takového koňského ráje.

„Udělali jsme si takový soukromý rodinný paddock paradise. Louka je rozčleněna do takových cest. A ti koníci musí spontánně putovat za vodou, co nejdelší místo třeba od sena k přístřešku. A tím se sami každodenně pohybují a nemusí chodit pod sedlo," říká Jana Bydžovská.

Dá se tedy říci, že jsou tu koně šťastní?

„Cítím v tom obrovský rozdíl. Když jsem jezdila za Sannym do těch sportovních stájí a teď. On úplně ožil. Je úplně svobodný. Koně jsou na čerstvém vzduchu, takže jak říká manžel, mají jiskru v oku," usmívá se Jana Bydžovská.

Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška

Se Sannym dosahovala Jana Bydžovská na úspěchy v paradrezúře v Česku i na závodech v zahraničí, od loňského roku je ale sedmnáctiletý koník ve sportovním důchodu. A tak přichází na řadu jezdecká turistika.

I ta něco stojí a s pokrytím nákladů například na přepravu koně nebo na traséra pomáhá díky svým dárcům právě Světluška.

Nadační fond Světluška pomáhá rodině Bydžovských

K drezúrnímu ježdění se už prý Jana Bydžovská nejspíš nevrátí, ale bez koní už to prostě nepůjde. Ostatně, koním už před lety propadl i její manžel a nakročeno tímhle směrem má i malá Leontýnka: „Jsou to naši kluci. Chodíš také jezdit na Sanníčka? Jezdíme do lesa, viď. Mamka vede koníka a taťka drží za nožičku. Nemůžeme tě z koníka sundat, že je to tak?"

Světluška nepomáhá jen s péčí o koně, po návratu z mateřské dovolené se chce Jana Bydžovská vrátit zpátky do práce.

„Rozjíždíme se Světluškou jednu věc. Chceme si zřídit soukromou psychologickou a psychoterapeutickou ambulanci. Vyřizujeme papíry a za to patří také můj obrovský dík Nadačnímu fondu Českého rozhlasu Světluška. Že nám vyhověli, že nám už tolikrát pomohli ve sportovní činnosti a teď nám pomohli i co se týká zřízení trvalého pracovního místa pro mne," uzavírá vystudovaná psycholožka Jana Bydžovská.

autor: lcz
Spustit audio