Diviznový sirup

Jak připravit diviznový sirup, to poradí bylinkářka Blanka Kocourková, která je pravidelným hostem našeho dopoledního vysílání. 

Postup:

  1. Do čtyřlitrové láhve vrstvíme střídavě diviznové květy a cukr (2 kg).
  2. Láhev postavíme do okna na sluníčko.
  3. Denně musíme zamíchat, aby květy byly stále ponořené ve vzniklé šťávě.
  4. Až přestanou květy vystupovat nahoru a zůstanou na dně jako těžká hnědá hmota, poté zfiltrujeme přes řídké plátno, nejlépe dvakrát.
  5. Sirup nalijeme do umytých a alkoholem vypláchnutých skleniček a dobře je uzavřeme.
  6. Dobré je sirup sterilizovat.

Dávkování sirupu: dospělí 3x denně polévkovou lžíci, děti 3x denně čajovou lžičku, případně i v noci při dráždivém kašli.

Čaj i olej z divizny

Připravit si můžete i diviznový čaj. Ten pomáhá proti kašli, rýmě, zánětu průdušek a vyvolá pocení při nachlazení. Jak na to? Dvě lžičky usušených květů zalejete 250 ml vroucí vody a necháte 10 minut louhovat, přecedíte přes husté sítko a popíjíte 1-2 šálky denně.

Vyzkoušet můžete i diviznový olej. Čerstvé květy zalejete olivovým nebo slunečnicovým olejem a necháte 14 dní stát na slunci, scedíte a uložíte v chladu. Použijete jej k léčení vředů, otoků a zmírnění bolestí, které způsobují křečové žíly.

Související

  • Sirup z pampelišek

    S malým předstihem přinášíme návod na to, jak zpracovat pampeliškové květy. Tento recept nám poskytla bylinkářka Blanka Kocourková.

  • Čaj a sirup z rýmovníku

    V dnešním Apetýtu vám nabízíme hned dvě možnosti zpracování rýmovníku.

  • Sirup z červené řepy

    V úterních apetýtových receptech se vracíme k červené řepě. Věděli o ní už lidé ve starověku. Tehdy ale nejedli její bulvy, nýbrž mladé listy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.