Defibrilátory putují do hor. Tam budou pomáhat ve chvílích, kdy o životě rozhodují vteřiny

19. prosinec 2017

Královéhradecký kraj poslal do horských oblastí 12 nových defibrilátorů. Šance na přežití srdeční zástavy tak bude na horách větší. Včasná první pomoc u takových pacientů hraje zásadní roli v tom, jestli přežijí. Právě na horách je přitom dojezdový čas záchranářů nejdelší. 

Automatický defibrilátor po připojení dává instrukce a sám vyhodnotí další postup. Nové přístroje budou odteď například na lanovce na Sněžku, kde dosud podle náčelníka lanovky Jiřího Martince chyběly: „I když jsme velice úzce spolupracovali s horskou službou, která nám v letošním roce jednoho pána zachránila. Po nějaké době jsem se dozvěděl, že úspěšně odešel po svých z krajské nemocnice."

Srdeční zástavu ale musí záchranáři na Sněžce řešit několikrát do roka a ne každý případ má šťastný konec. V říjnu tam například zkolaboval náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš, který následně zemřel. I to byl jeden z impulsů, proč hejtmanství nové defibrilátory pořídilo.

„Myslím, že kromě zvýšení procenta úspěšné resuscitace v případě nenadálé potřeby lidí z řad turistů a sportovců tímto krokem vzdáváme hold zesnulému náčelníkovi krkonošské horské služby Adolfu Klepšovi a jeho snaze pomáhat lidem v nouzi na horách," uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

Královéhradecký kraj poslal do horských oblastí 12 nových defibrilátorů

Při srdeční zástavě hraje roli každá vteřina, říká vedoucí lékař hradecké letecké záchranné služby a zároveň předseda České resuscitační rady Anatolij Truhlář: „Čekání na příjezd profesionální posádky je doba příliš dlouhá na to, aby potom naše sanitky zajistily pacientovy kvalitní přežití. My víme, že s každou minutou prodlení do provedení defibrilačního vývoje u pacientů, kteří to potřebují, tak klesá šance na přežití o 7 až 10 procent. Víme, že nejlepších výsledků je dosahováno pokud se defibrilace provede do 3 nebo alespoň do 5 minut od vzniku srdeční zástavy."

Seznam stanic:
SDH Orlické Záhoří
Sdružení Neratov
SDH Bartošovice v Orlických horách
Lanová dráha na Sněžku - stanice Růžová hora
Lanová dráha na Sněžku - stanice Sněžka
Martinova bouda
Moravská bouda
Špindlerova bouda
Chata Jelenka
Bouda Malá Úpa na Pomezních boudách
Rýchorská bouda
Chalupa Na Rozcestí (Bufet Na Rozcestí)

Dvanáct defibrilátorů putuje do vysokohorského pásma Královéhradeckého kraje. Certifikát o proškolení si převzali zástupci stanic, kam budou defibrilátory v nejbližších dnech dodány.

„Naším cílem bylo pořídit defibrilační jednotky do nejvyššího horského pásma od západních hranic s Libereckým krajem až po východní hranici s Pardubickým krajem. Máme tu zástupce dvanácti stanic, kam defibrilátory v nejbližších dnech dodáme," říká Aleš Cabicar.

A doplňuje: „Jedná se o místa, která jsme ve spolupráci s horskou službou a krajskou záchrannou službou vyhodnotili jako nejstrategičtější. Defibrilátory zde budou pomáhat při akutních chvílích, kdy o životě rozhodují vteřiny."

Dvanáct defibrilačních jednotek za 480 tisíc korun pořídila krajská záchranná služba, které na to poskytl finance Královéhradecký kraj. Defibrilátor bude nejen na vrcholu Sněžky, ale i na mezistanici na Růžové hoře. Disponovat jím bude například i Špindlerova bouda či Chalupa na Rozcestí.

Lidé, kteří budou v horských oblastech defibrilátory obsluhovat, absolvovali školení u krajských záchranářů. Hejtmanství chce v budoucnu nakoupit další přístroje.

Královéhradecký kraj poslal do horských oblastí 12 nových defibrilátorů
Spustit audio

Související