Daně a jak na ně! Romana Barešová ví vše o daních z příjmu v roce 2021. A řekne to i vám

1. březen 2021

Mgr. Romana Barešová, ředitelka Sekce řízení úřadu a zástupce ředitele Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj v naší radioporadně. Informace k dani z příjmu. Novinky v roce 2021. Chyby, kterých se nejčastěji dopouštíme. 

Daňové přiznání je možné podat i poštou, elektronicky nebo přes datovou schránku. Kdo má zřízenou příslušnou datovou schránku, je povinen podat ho v elektronické podobě.

Čtěte také

Pokud finanční úřad vyzve k opravě chyb, je dobré komunikovat a opravit je, jinak úřad přistoupí k zákonným a leckdy zdlouhavějším formám nápravy.

Pokuty za nepodání nebo zpoždění
Pokuta vzniká 5. dnem po lhůtě. Je přímo úměrná počtu dní prodlení a výši spočítané daňové povinnosti.

Pokuty za chyby
Pokud se v daňovém přiznání objeví chyby a po jejich opravení vyjde daňová povinnost vyšší, je to posuzováno jako pozdní úhrada daně, můžou tedy vzniknout úroky z prodlení.

Nejčastější chyby
Chybný odpočet na vyživovanou manželku. Do příjmu manželky se započítává nemocenská, půlroční mateřská dovolená nebo podpora v nezaměstnanosti. Do příjmu manželky se naopak nezapočítávají dávky státní sociální podpory: přídavky na děti, rodičovský příspěvek a podobně.

Finance (ilustrační foto)

Odpočet na školkovné: poplatník si musí uplatnit částku, kterou skutečně zaplatil a ne zákonem stanovenou maximální částku.

Odpočet na vyživované děti: pokud žijí ve společné domácnosti, má nárok na odpočet ve zdaňovacím období pouze jeden z rodičů. Nárok na slevu není limitován dosaženým příjmem. Tuto slevu nelze uplatňovat měsíčně, ale pouze jednorázově - buď formou ročního zúčtování daní u zaměstnavatele nebo v podaném přiznání.

Často se také zapomíná na vlastní podpis.

Ředitelka Sekce řízení úřadu a zástupce ředitele Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj Mgr. Romana Barešová hovoří v naší radioporadně o informacích k dani z příjmu v roce 2021:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související