Čtvrteční Noční linka: Mezinárodní den památek a historických sídel

18. duben 2024

Naše země oplývá krásnými historickými památkami a jsme na ně právem pyšní. Jaký historický skvost se najde v blízkosti vašeho bydliště? Navštěvujete s rodinou přes prázdniny například hrady, zámky a další pamětihodnosti?

Které z nich Vám učarovaly natolik, že se tam rádi vracíte? Existuje zámek či hrad, kde byste chtěli prožít dovolenou? Podařilo se někomu z vás bydlet pár dní v budově, která je historií doslova prosáklá? Jaké to bylo? Zažili jste tam něco nevšedního? Měli jste například neobvyklý sen? A co svatba? Neměli jste ji například na zámku? Co to pro vás znamenalo?

Mezinárodní den památek a historických sídel se slaví od roku 1984 podle doporučení UNESCO z roku 1983. Má za cíl podporovat povědomí o rozmanitosti kulturního dědictví, přispět k jeho podpoře a upozornit na křehkost památek a úsilí potřebné k jejich ochraně a zachování.

Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.