Co pomáhá při zánětech a zalehnutí uší? S tipy přichází Babské rady

19. září 2024

Ucho je citlivé a problémy s ním často souvisí s rýmou, zánětem nebo problémy se zuby. Ucho však může citlivě reagovat i na bolest z pouhého průvanu.

Při mírných bolestech uší, například po koupání, jsou vhodné nosní kapky do uší. Pokud nemáte po ruce žádné antiseptikum, výborně pomůže i voda s kapkou tea tree oleje nebo s kapkou kyseliny octové.

Když vám ucho zalehne, použijte olejové ušní kapky, které rozpouštějí ušní maz a mají také dezinfekční účinky. Obecně však platí, že s bolestí uší trvající déle než dva dny, byste měli vyhledat ušního lékaře.

Při zánětu středního ucha přiložte na ucho studený obklad nebo vložte do ucha vatičku s alkoholovým roztokem. Uši mohou zaléhat i v důsledku přehnané hygieny. Ušní maz chrání ucho před vnější infekcí – čím častěji ucho čistíme, tím více podporujeme jeho tvorbu. Vatové tyčinky mohou při nesprávné manipulaci maz v uchu posunout hlouběji, což může vést ke zhoršenému sluchu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.