Citronové řezy. Svěží moučník pro horké dny

Vyzkoušejte osvěžující řez s příjemně nakyslým krémem. Mohlo by to být to pravé pro letní horké dny. Navíc jde o rychlý a nenáročný recept.

Ingredience
  • Na těsto: 6 vajec
  • 220 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • Na krém: 2 – 3 citrony
  • voda
  • 150 g cukru
  • 2 lžičky másla
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 žloutek
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

Celá vejce, vanilkový i moučkový cukr našleháme do husté pěny. Pak lehce vmícháme mouku, promíchanou s kypřícím práškem. Těsto nalijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem. Pečeme se středně vyhřáté troubě při 160°C (horkovzdušná trouba) do růžova, maximálně 20 minut.

Upečený korpus vyklopíme na podložku a necháme ho důkladně vystydnout. Studený podélně rozkrojíme a naplníme krémem. Hotový moučník necháme vychladit a potom ho nakrájíme na jednotlivé porce. Před podáváním pocukrujeme a event. dozdobíme např. plátky citronu a limetky.

Citronový řez

Příprava krému: Z citronů vymačkáme šťávu a doplníme ji studenou vodou na objem 500 ml. Přidáme cukr, žloutek, pudinkový prášek a máslo. Důkladně promícháme a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.

Obměna: Z upečeného korpusu nakrájíme řezy, úhledně je složíme na talířky, pocukrujeme a přelijeme vlažným krémem. Podle své fantazie ozdobíme.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko