Citronové řezy. Svěží moučník pro horké dny
Vyzkoušejte osvěžující řez s příjemně nakyslým krémem. Mohlo by to být to pravé pro letní horké dny. Navíc jde o rychlý a nenáročný recept.
- Na těsto: 6 vajec
- 220 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- citronová kůra
- Na krém: 2 – 3 citrony
- voda
- 150 g cukru
- 2 lžičky másla
- 1 vanilkový pudink
- 1 žloutek
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Celá vejce, vanilkový i moučkový cukr našleháme do husté pěny. Pak lehce vmícháme mouku, promíchanou s kypřícím práškem. Těsto nalijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem. Pečeme se středně vyhřáté troubě při 160°C (horkovzdušná trouba) do růžova, maximálně 20 minut.
Upečený korpus vyklopíme na podložku a necháme ho důkladně vystydnout. Studený podélně rozkrojíme a naplníme krémem. Hotový moučník necháme vychladit a potom ho nakrájíme na jednotlivé porce. Před podáváním pocukrujeme a event. dozdobíme např. plátky citronu a limetky.
Příprava krému: Z citronů vymačkáme šťávu a doplníme ji studenou vodou na objem 500 ml. Přidáme cukr, žloutek, pudinkový prášek a máslo. Důkladně promícháme a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
Obměna: Z upečeného korpusu nakrájíme řezy, úhledně je složíme na talířky, pocukrujeme a přelijeme vlažným krémem. Podle své fantazie ozdobíme.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.