Chytáte někdy lelky? Originální zařízení zvané Lelkovadlo u Lelekovic vás jich spolehlivě zbaví

6. duben 2024

Originální oddechové místo se nachází u Lelekovic pod Babím lomem. Pro ty, které trápí neustálé chytání lelků, je Lelkovadlo možností, jak se jich zbavit. Dřevěná plastika řezbáře Jana Nováka je totiž doslova pastí na lelky. Nenáročná procházka na pěkné místo je ideálním tipem na krátký výlet. Lelkovadlo je zároveň výchozím bodem pro náročnější výstup na Babí lom.

Lelkovadlo vzniklo v roce 2001 jako zajímavý a netradiční prvek na výletní trase nedaleko přírodní rezervace Babí lom. Pro dobrovolný svazek obcí jej vytvořil řezbář Jan Novák z Vranova.

Trojnohá dřevěná plastika ve tvaru jehlanu má u svého vrcholu past na lelky. Každý, kdo má pocit, že ho přemáhá lelkování, které ho odvádí od nějaké aktivní činnosti, by se měl vydat právě sem. Vstoupit do Lelkovadla a pohledem vzhůru se přesvědčit, zda už se lelci chytili. Pokud je spatří, je spolehlivě odlelkován a může se vrátit k užitečné činnosti.

K Lelkovadlu vede pohodlná asfaltová lesní cesta z Lelekovic. Z ulice Zahumení lze po necelých dvou kilometrech dojít, či na kole dojet, ke krásnému odpočinkovému místu vybavenému posezením, velkým altánem i informační panely.

Od Lelkovadla se lze vydat na náročnější výstup na Babí lom

Trasa z Lelekovic k Lelkovadlu je nenáročná, jen s velmi mírným stoupáním a zvládnou ji i rodiče s kočárky či hendikepovaní. Odtud je pak možné vydat se na náročnější výlet po červené turistické trase až na hřeben Babího lomu s nově opravenou rozhlednou.

Spustit audio