Chytání pirátů silnic, oprava vozovky v Náchodě a cyklista Daniel Polman. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Některé obce na Rychnovsku připravují na svém území měření rychlosti aut. Doteď to nešlo, protože okresní Rychnov nad Kněžnou neměl kapacitu na vyřizování případných pokut. Vesnice tak reagují na zvýšený provoz související s rozvojem průmyslové zóny v Kvasinách. Systém na měření rychlosti má fungovat od podzimu.

„Chodec se tady vůbec nemá kde vyhnout. Když jedou auta padesátkou, tak to stihnou, ale když se řítí příliš rychle a je jim to jedno, tak to byste je někam nadzvedl,“ stěžuje si Helena Hrbařová, která má dům hned u silnice, že v dlouhé vesnici Synkov-Slemeno řidiči často nedodržují předpisy.

Čtěte také

Řidiči projíždějící Náchodem musí až do pátku počítat s dopravními komplikacemi. Dělníci tam totiž opravují povrch hlavního silničního tahu na Polsko, konkrétně nedaleko kruhové křižovatky Čedok. Práce začaly ráno, jaká je na místě situace zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Dělníci uzavřeli jednu polovinu vozovky, jen kousek od odbočky k náchodské nemocnici. Dopravu řídí pracovníci stavby, jezdí se kyvadlově. Řidiči ve směru od státních hranic s Polskou republikou musí při tom průjezdu přejíždět ostrůvek a to ještě víc dopravu zpomaluje. Z obou stran se tak tvoří kolony.

Čtěte také

Určitě už jste slyšeli o tom, že novopacký cyklista a ultramaratónec Daniel Polman zvítězil v nejdelším cyklistickém závodě na světě, 7 400 km na kole zpoza polárního kruhu k vlnám Středozemního moře, tedy z norského North Cape do španělské Tarify. Daniel to zvládl za neuvěřitelných 25 dní. Bohužel euforii z vítězství vystřídaly pak pocity hořkosti, bezmoci a zklamání, když mu organizátor závodu vítězství odebral.

„Jsem v kontaktu s mladými sportovci, takže fair play je pro mne zásadní věc. A když mě někdo má za podvodníka, tak mi to trhá srdce," říká v rozhovoru pro Český rozhlas Hradec Králové cyklista a ultramaratónec Daniel Polman z Nové Paky na Jičínsku.

autor: baj
Spustit audio

Související