Malé městečko, ale velké zážitky. Vladimíra Odrobiňáková dobře zná „kouzla“ Malých Svatoňovic

30. červenec 2022

Na další prázdninovou Návštěvu jsme se s redaktorkou Romanou Joudalovou vydali do Malých Svatoňovic za paní Vladimírou Odrobiňákovou, která nám ukázala, jak široce rozkročený je genius loci tohoto místa.

Kolik úžasných výletních inspirací najdete v Malých Svatoňovicích pohromadě na docela malém prostoru.

První pozvání je do Muzea bratří Čapků

Vladimíra Odrobiňáková pracuje šest let jako vedoucí Muzea bratří Čapků v Malých Svatoňovicích. Jak sama říká, odkaz sourozenců Čapkových je tak nadčasový, rozsáhlý a tematicky mnohovrstevnatý, že je stále co objevovat. O to více se snaží, aby generaci dnešních mladých lidí neminul.

Čtěte také

Domnívá se, že „k Čapkům musí člověk dozrát. Musí mít jisté životní zkušenosti, aby dokázal pochopit souvislosti, ocenit jejich patriotismus a jejich odkaz v dílech, která nám zanechali." Proto se Vladimíra Odrobiňáková snaží jít v tom mladým lidem trochu naproti.

Považuje za důležité mladou generaci se zájmem o téma propojit například přes zájmy Karla Čapka, přiblížit ho více třeba přes fotografování a při té příležitosti sdělit jeho životopisná data. Malé děti zase „slyší" na lásku ke zvířatům a senioři na zálibu v zahradničení. Pro každou generaci nabízí v edukačních programech muzea něco jiného.

Kudy kam v Malých Svatoňovicích

Vladimíra Odrobiňáková vede redakci obecního zpravodaje Malých Svatoňovic Studánka, který se těší u čtenářů velké oblibě. Pracuje také jako vedoucí turistického informačního centra, takže vám skvěle poradí, co se kde děje zajímavého a kam se v městečku a okolí vydat.

Vedoucí Muzea bratří Čapků v Malých Svatoňovicích Vladimíra Odrobiňáková

Čerpá ze svých předchozích profesních zkušeností, od ekonomického zaměření přes turistický ruch a novinařinu, které jí umožnily dokonale poznat radosti i úskalí práce s lidmi, a také celý region Podkrkonoší.

Malé městečko, ale velké zážitky

Malé Svatoňovice zdaleka nejsou zajímavé pouze tím, že se tam narodil Karel Čapek. Je to místo poznání, umění, historie, rozjímání, nabízí odpočinek, zábavu, možnosti pro turistiku, cyklistiku v Jestřebích horách, na jejichž úpatí leží, a je to také známé poutní místo.

Vladimíra Odrobiňáková - vedoucí odboru kultury obce Malé Svatoňovice, vedoucí Muzea bratří Čapků a pracovnice tamního infocentra - je dáma, která žije svým městečkem, jeho kulturou, propagací a všechno to dělá pro lidi z obce i pro výletníky, kteří tam zavítají, a také pro sebe, protože její práce jí dělá šťastnou.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související