Chodil na lup jako do zaměstnání, kradl téměř denně. 50 krádeží, škoda za 250 000 korun

4. srpen 2017

Stavební nářadí, oblečení, konzervy, zavařeniny a alkohol. To je jen krátký výčet toho, co ukradl třicetiletý muž z Rokytnice v Orlických horách. Za pomoci kolegů z obvodních oddělení ho dopadli rychnovští kriminalisté. Podle nich má na svědomí asi 50 krádeží za více než 250 tisíc korun.

Podle policistů se jedná recidivistu, který kradl opakovaně. Místa krádeží si vybíral nahodile. Jednalo se o chaty, rodinné domy, sklepy, auta, ale i restaurace, firmy, nebo nemocnice, říká kriminalista Jan Švec: „Z dalších to byly třeba sklepní kóje. Měl u sebe šroubovák, tím vypáčil vchodové dveře do panelových domů. A kde měl volný průchod do sklepních prostor, tak buď páčil dveře, nebo je vysadil."

Mezi nejcennější věci patřily rybářské pruty dělané na zakázku za 35 000 korun

Podle zjištění policistů okradl dokonce i starostu Vamberka, v tomto případě se jednalo o sekyru.

Čtěte také

Jako uživatel pervitinu potřeboval peníze na drogy a kradl prakticky všechno, co mu přišlo do ruky: „Jemu bylo celkem jedno co vzal. Ať to bylo otevřené auto, kde vzal platební katru, v jednom případě u ní byl i pi. Takže vybral 20 000 korun. Nebo kde viděl otevřené dveře do rodinných domů, tak do nich vnikal jak v denní, tak noční době. Zcizoval jak pracovní nářadí, ale i batohy, jídlo, pití."

Muž se ke krádežím přiznal

Krádeží se dopustil přesto, že byl za stejnou majetkovou trestnou činnost odsouzen trestním příkazem Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou k podmíněnému trestu se zkušební dobou do roku 2020 a také k peněžitému trestu, který doposud neuhradil. Za přečiny krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a nebezpečného vyhrožování mu hrozí až pětiletý nepodmíněný trest.

Podařilo se zajistit asi 50 věcí, které po zadokumentování budou navráceny zpět jejich majitelům

Momentálně je muž vazebně stíhaný, říká kriminalista Lukáš Vančura: „V průběhu celého šetření se podařilo zajistit asi 50 věcí, které po zadokumentování budou navráceny zpět jejich majitelům."

Podle mluvčí rychnovské policie Aleny Kacálkové Chvojkové ale obecně krádeží v regionu ubývá: „Počet trestných činů na našem území klesá, objasněnost je stále kolem 70 procent. Což tedy činí dlouhodobě okres Rychnov nad Kněžnou nejlepším v rámci Královéhradeckého kraje."

Policie varuje hlavně teď v období dovolených, aby lidé byli před zloději obezřetní. Zbytečně neupozorňovali na sociálních sítích, že se chystají, nebo jsou na dovolené. Nenechávali pootevřená okna, zatažené závěsy a žaluzie.

autor: Marika Konárková
Spustit audio