Cena za svoz odpadů se v Opočně ani Dobrušce měnit nebude. Města se zaměřují na třídění

15. prosinec 2017 09:45

V Opočně nebo Dobrušce lidé zaplatí v příštím roce za svoz komunálního odpadu stejně jako letos. Města ceny za svoz nezvedají a spíše se zaměřují na třídění. V Opočně přibudou nové kontejnery na kovy, textil a plast, Dobruška řeší odpad u popelnic a chce se zaměřit na bio nebo elektro odpad. 

V Dobrušce lidé budou dál platit 400 korun na osobu ročně. Město změnilo pro příští rok provozovatele služeb a tak si obyvatelé musí vyměnit do konce roku označení sběrných nádob. Město také dál řeší problémy s nadměrným odpadem u kontejnerových stání. Výjimkou nejsou odložené velké kusy nábytku nebo spotřebičů.

Na řadu tak mohou přijít i vysoké pokuty. Potvrzuje to mluvčí radnice Miroslav Sixta: „Ty pokuty nejsou malé. Pokud se to nezlepší, tak i k tomuto kroku můžeme do budoucna přistoupit. Pracovníci odboru životního prostředí pravidelně kontrolují kontejnery a popelnice. Podle toho upravují sběrnou síť, takže se buď rozšiřuje, nebo nějakým způsobem upravuje. To znamená, že by se měly rozšířit sběrné nádoby na další komodity, například na bioodpad nebo elektroodpad. To tu zatím chybí."

Také město Opočno zachovává stejný poplatek za svoz komunálního odpadu jako v minulém roce, tedy 550 korun. V příštím roce ale navýší počet kontejnerů na plasty, protože stávající kapacity už tam nestačí.

Tříděný odpad / druhotné suroviny / recyklace

Přibudou taky nové kontejnery na plechovky a textil. Více říká místostarota Opočna Marian Slodičák z ČSSD: „Nepřetržitě rozvíjíme separovaný odpad. Opravdu se třídí ve stále větší míře. Zrovna Dobruška by ten problém mít neměla, protože má sběrný dvůr. Takže občané by to mohli bez problémů a bezplatně odvézt na ten sběrný dvůr. Respektive v rámci poplatku za svoz odpadu. U nás to řešíme tak, že dvakrát ročně prostě postavíme kontejnery."

Stejné poplatky za komunální odpad bude mít i Rychnov nad Kněžnou a Hradec Králové. V obou městech lidé zaplatí 500 korun.

autoři: Vendula Brdičková , baj
Spustit audio

Související