Zastupitelé v řadě obcí a měst budou v prosinci hlasovat o zdražování poplatků za svoz odpadu

30. listopad 2017 09:17

Zastupitelstva v řadě obcí v regionu budou v prosinci na svých zasedáních řešit případné zdražení poplatků za svoz odpadu. Někde už zdražení potvrdili, jinde si zatím nejsou jistí a na dalších místech chtějí ještě ceny v příštím roce udržet. Co je důvodem zdražení a jak velké bude?

Většinou zastupitelstva nemají moc na výběr prostě proto, že svozové firmy totiž budou radnicím fakturovat vyšší částku. Přesto se někde snaží poplatky udržet na současné hladině.

Zdražení v podání svozových firem není akcí jedné společnosti, s cenami nahoru půjdou téměř všechny. Musí, vysvětlil ředitel Hradeckých služeb Radek Sokol: „K tomu zdražení jsou v zásadě tři důvody. Ten první je trh práce. Pro každou popelnici přijedou tři chlapi. A nárůst mezd byl jaksi astronomický."

Dalším důvodem pro zdražení je změna situace na východních trzích - například Čína už za vytříděné plasty neplatí tolik, jako dřív.

A pak skládky, popisuje Radek Sokol: „Už dnes není možné ukládat některé odpady tak, jak se ukládaly v minulosti. A tím stoupá cena za uložení, kterou dávají za ostatní odpady. Takže skládky se také chystají zdražit. A to je ten třetí důvod, proč dochází ke zdražení služeb svozu komunálního odpadu."

Obce se podle Radka Sokola musí na zdražení připravit prakticky všude, dříve nebo později.

Skládka

Nezávislý starosta Lužan na Jičínsku Martin Mitlöhner bude prosazovat nárůst poplatků za svoz odpadu už letos. Obec nárůst ceny z rozpočtu pokrýt a dotovat nemůže: „Společnost se kterou spolupracujeme, což jsou Technické služby města Jičína, zvyšuje cenu zhruba o 5 procent. Takže my také přistoupíme k navýšení poplatků. Co se týká poplatků za odpad, tak tam ze stávajících 450 korun budu navrhovat navýšení na 480 nebo 490 korun."

Například nedaleké Úlibice zatím zdražení neoznámily a podle nezávislého starosty Michala Kováře se budou spíš snažit lidi přimět lépe třídit.

V ještě jiné situaci jsou Hořice - stávající smlouva se svozovou firmou končí a radnice bude vypisovat nové výběrové řízení.

To sice zvládne ještě letos, ale na případné zvýšení ceny už zastupitelé zareagovat nestihnou, popisuje starosta Aleš Svoboda ze Šance pro rozvoj: „To výběrové řízení by mělo proběhnout do konce letošního roku. A je pravda, že informace z jiných měst jsou bohužel takové, že tato výběrová řízení nepřinesla úsporu, ale naopak se stalo, že ten svoz komunálního odpadu přijde některá města dráž. Takže se může stát, pokud by byla vybraná firma výrazně dražší, tak může příští zastupitelstvo uvažovat o zvýšení poplatků. V tuto chvíli zvyšování neplánujeme a nepočítáme s ním."

Podle ředitele Hradeckých služeb Radka Sokola bude do budoucna potřeba ještě lépe třídit - už proto, že za několik let skončí možnost ukládat odpady na skládky.

A čím víc odpadů bude nutné zlikvidovat, tím budou prý v budoucnu poplatky dražší.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související