Celiakie je choroba chameleon a může se objevit v každém věku. Jak se liší od alergie na lepek?

27. červen 2018

MUDr. Irena Krčmová v naší radioporadně. Téma: rrozdíl mezi alergií na lepek a celiakií. 

Nejpřísnější dietu má celiak. Máme-li hlad, s chutí se pustíme do jídla. Lidé s onemocněním zvaným celiakie musí v mnoha ohledech pečlivě vážit, co si dají na talíř. Jejich dietním režimem se inspirují i mnozí ostatní, kteří se domnívají, že za jejich zdravotními problémy stojí také právě lepek.

Lepek, potravina, pečivo, rohlík

Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku (glutenu). U lidí s touto nesnášenlivostí dochází působením lepku k rozvoji autoimunitního zánětu sliznice tenkého střeva, který vede k destrukci slizničních klků a mikroklků. Následkem toho se povrch tenkého střeva zmenšuje, a tím se snižuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin.

Nevíme přesně, co spouští naši genetickou dispozici k celiakii. Uvádí se, že dokonce až 40 procent populace má geny pro turo chorobu, ale jen 2 procenta skutečně onemocní celiakií, říká Irena Krčmová.

Celiakii někdy také říkáme choroba chameleon, protože má velmi různorodé příznaky, které se dle věku pacienta liší.
MUDr. Irena Krčmová, alergoložka

Příznaky celiakie se liší. Jsou jiné v dětství a jiné v dospělosti.

Celiakie se může objevit v jakémkoli věku, tedy nejen u dětí v době, kdy se prvně setkávají se stravou obsahující lepek, ale též u dospělých, často při oslabení, po duševní či tělesné zátěži, většinou mezi 30 a 40 rokem věku.

Gluten free

Často je však za celiakii mylně zaměňována alergie na pšeničnou mouku. V případě alergické reakce je důsledkem otok sliznice tenkého střeva a také mohou být přítomné celkové kožní alergické reakce, kupříkladu kopřivka.

Diagnostika se opírá o výsledky testování určité skupiny imunoglobulinů. Zde se sice také doporučuje bezlepková dieta, ale nemusí být tak přísná jako u celiakie. Záleží na souhrnu celkových projevů závislých na množství přijatého lepku.

Vzhledem k faktu, že celiakie není v současné době vyléčitelná, je nutné, aby tito pacienti dodržovali bezlepkovou dietu celoživotně, což je psychicky, ale též finančně náročná záležitost.

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související