Čas co ušetříš na vážení, věnuj těm, kterých si vážíš, říká Jaroslava Pechová

24. říjen 2015

Hostem Zdeny Kabourkové v pořadu Návštěva byla v sobotu 24. října 2015 po 18. hodině spisovatelka, básnířka a publicistka Jaroslava Pechová, autorka oblíbených Hrníčkových kuchařek s podtitulem Vaříme a pečeme bez vážení.

Proto recept nad recepty z této kuchařky má ty nejobyčejnější ingredience: udělej si hrnek času pro klidné posezení u jídla a přidávej po lžících sobě a svým nejmilejším u stolu klid, pohodu a dobrou náladu. Aneb co ušetříš na vážení u plotny věnuj těm, kterých si vážíš.

Jaroslava Pechová (rozená Ransdorfová) pracovala řadu let jako volná novinářka. Spolupracovala také s Čs. rozhlasem. Získala novinářské ceny za publicistickou činnost, ocenění za původní rozhlasovou dramatickou tvorbu a ocenění v soutěži Nejkrásnější kniha roku 1996.

Moderátorka Zdena Kabourková se spisovatelkou Jaroslavou Pechovou

Řada rozhlasových pohádek poro mateřské školy, nedělní pohádky i krátké pohádkové příběhy na dobrou noc Jaroslavy Pechové jsou zařazeny ve Zlatém fondu Čs. rozhlasu. Ve své tvorbě se stále navrací do kraje dětství - na Rakovnicko a Křivoklátsko.

Spisovatelka, básnířka a autorka 13 hrníčkových kuchařek Jaroslava Pechová

V pohádkových knížkách Jaroslavy ožívají skřítci, víly, vodníci, obři, hejkalové, plavajzníci, polednice, louženice a další postavičky z pohádkového světa. Knihy jsou plné osobité poetiky, spravedlnosti, humoru a upřímnosti.

Jaroslava Pechová ovšem není pouze autorka pohádek. Její zájmová a tvůrčí paleta je podstatně širší. Píše také poezii, převážně intimní lyriku.

U příležitosti 70. výročí narození spisovatele Oty Pavla vydala úspěšnou knihu Zpáteční lístek do posledního ráje Oty Pavla. Spisovatelka v ní s neobyčejným taktem, citem a pronikavou vnímavostí dovedla oživit atmosféru kolem tohoto prozaika a kolem lidí, s nimiž se na své krátké životní cestě potkal.

Jaroslava Pechová je však také autorkou již třinácti Hrníčkových kuchařek. Z nich jmenujme například: Vaříme a pečeme bez vážení, Pečeme bez vážení, Ovocné moučníky bez vážení, Pečeme na Vánoce bez vážení, Pro chataře a chalupáře či První kroky v kuchyni.

Příjemný poslech!

autor: Zdeňka Kabourková
Spustit audio