Bylinková zahrádka jako zarostlá louka? Jde to. A s výbornými výsledky

26. červenec 2021

Mnozí z nás si libují při pohledu na jasně oddělené a vypleté záhony. Až do chvíle, kdy kvůli silnému slunci musí brát den co den do rukou konvici a pořádně vše zalít. Zahrada, které je na pohled neudržovaná a zaplevelená, sice tak úhledně nevypadá, ale víte-li, co s čím kombinovat, odmění se vám bohatou úrodou. A to i bylinek.  Bez zalévání.

Přesně takovou zahradu má na svém Bylinkovém ranči Majoránek v Horních Povelicích na Osoblažsku Barbora Bartecká. Její bylinková zahrádka je budována na principech permakultury. Spousta druhů se tady vyskytuje přirozeně, některé zasadila záměrně. Pod vzrostlým bodlákem lákajícím hmyz a mšice tak roste třeba petržel či šalvěj. Vedle třezalky se tyčí divizna a pelyněk doplňuje třeba meduňka. Přesný počet druhů už ani nedokáže spočítat. Průběžně sklízí listy, natě i květy, přesně podle doporučení z herbářů a další literatury věnující se bylinkám. I pod vzrostlými a sesychajícími rostlinami je v nízkém patře zahrádky vždy vlhko a bylinky zůstávají svěží a zelené.

Každou bylinku lze nějak zpracovat. Z čerstvé si můžete uvařit lahodný čaj, naložit ji do octa, alkoholu či oleje a nebo strčit do mrazáku. Mražení je vůbec ještě málo používaný způsob uchování bylin. Zkuste podle doporučení Barbory Bartecké zmrazit třeba mladé kopřivy nebo jitrocelové listy, které poslouží v průběhu celého roku jako léčivý obklad na rány. Ze spousty květů pak může vyrobit netradiční ozdobu vašeho jídla. Taková violka vonná, lichořeřišnice či sedmikráska pokrm nejen zkrášlí, ale dodá mu také chuťovou pikantnost.

Vyhrávejte zahradní grily, zahradní nářadí, knihu Pochoutky z chaloupky a další ceny. Každý všední den v čase 9.45-10.00 v letním speciálu Chalupářské léto. Soutěžte a vyhrajte >>

Asi vůbec nejčastějším způsobem zpracování bylin je pak sušení. Nejlepší prostředí bývá většinou tam, kde je stín a sucho. Třeba půdy chalup a starých domů jsou k tomu ideální. Správě nasušená bylina by si měla uchovat barvu a aroma. Pokud je cítit jako seno, udělali jste při sušení nějakou chybu. Proto je nejlepší koupit si dobrou knihu o léčivých bylinách a spolehnout se na zkušenosti mnoha generací bylinkářů před námi.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.