Budoucnost dětské lékařské pohotovosti v Novém Bydžově je ve hvězdách

3. květen 2017

Bezprostřední konec jí sice nehrozí, výhledově jsou ale služby kvůli personálním problémům ohroženy. Novobydžovská nemocnice zajišťuje o víkendech a svátcích vedle běžných služeb i dětskou lékařskou pohotovost. Jak dlouho ještě, je ale otázka. Nedostatek lékařského personálu se totiž nejspíš v nejbližší době začne týkat i jí. Lékařů, ochotných sloužit na pohotovosti služby navíc, je i v Novém Bydžově málo.

Podle tajemnice Městského úřadu v Novém Bydžově Marcely Česákové zřejmě čeká dětskou pohotovost brzy personální problém: „Takové to hlavní na dětské pohotovosti zastupuje paní doktorka Šafaříková. Je to skvělá lékařka, ale má těch aktivit hodně a má také už svůj věk a potřebuje si odpočinout. A stojí to z velké části na ní."

Čtěte také

Na samotné pohotovosti se na mikrofon vyjádřit nechtěli, úvahy o budoucnosti služby ale potvrdili. Nejde o budoucnost bezprostřední v řádu týdnů nebo měsíců, ale výhledově bude zřejmě opravdu složité kapacity zajistit.

Už teď na pohotovosti chybí dětská sestra, její práci zastává sestra z interny. A jak odhaduje Marcela Česáková, dříve nebo později z novobydžovské nemocnice dětská pohotovost opravdu zmizí: „Riziko je tedy velké. Pokud se paní doktorka Šafaříková rozhodne, že tu pohotovost tady zajišťovat nebude, což samozřejmě musí každý pochopit, tak se to bude velice těžko zajišťovat. Nezvládne se to personálně. Je velice pravděpodobné, že se nenajdou lékaři, kteří ji dokáží časově nahradit."

Logo

Novobydžovská nemocnice spadá pod nemocnici v Jičíně a podle jejího ředitele Tomáše Slámy není rušení pohotovosti záměrem. Nemocnice se v současné době snaží s lékaři jednat, říká Tomáš Sláma: „Půjde o to, jestli se nám povede nasmlouvat všechny lékaře tak, aby tuto službu nadále zajišťovali. Je to rozhodnutí těch lékařů, kteří prostě z důvodů přetížení, z důvodů toho, že mají spoustu jiných věcí, tak nechtějí svůj volný čas trávit tím, že jsou v té službě."

Zajistit lékaře pro pohotovostní služby je podle Tomáše Slámy v současné době obceně složité - a v případě novobydžovské dětské pohotovosti to platí dvojnásob: „Pro ty lékaře paradoxně už ty peníze nejsou to primární, co je přitahuje. Ale to množství volného času, který jim zbude po tom, co si všechny své povinnosti splní."

Zatím se ale na službách dětské pohotovosti v Novém Bydžově nic nemění, funguje v sobotu, v neděli a ve svátek od 8 do 18 hodin a platit by to zatím mělo i dál. Na otázku jak dlouho nikdo dát odpověď nedokázal.

autor: lcz
Spustit audio